Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 13
Türk Devlet Geleneğinde Kadının Konumu
2017
Dergi:  
Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kadınların devlet işlerinde dolaylı ya da doğrudan yer alması, çeşitli zamanlarda ve çeşitli coğrafyalarda sık karşılaşılan bir durumdur. İslamiyet’ten önceki Türk Devletleri’nde ve İslamiyet sonrası Türk Devletleri’nde, çeşitli zamanlarda ve şartlarda kadınların hükümdarla eşit haklara sahip olması, saltanat naibeliği yapması, hükümdarı doğrudan temsil hakkına sahip olması ya da hükümdarın kararlarını etkilemesi gibi pek çok şekilde yönetim geleneğine etkisinden bahsedilebilir. Tarihsel süreç izlendiğinde, İslamiyet öncesi Türk Devletleri’nde kadın hükümdarların varlığına da rastlanılabilmektedir. Bütün bunların yanında, saltanatın babadan oğula geçtiği Osmanlı Devleti’nde, padişahın eşi konumundaki kadın, şehzadesini tahta taşımak, “Valide Sultan” lakabını almak için türlü biçimlerde yönetimi etkileme kudretine de sahip olmuştur. Devletin başına geçecek olan padişah namzetlerini yetiştirme görevinin doğrudan kendilerinde olması, yaşı küçük olan padişahların yönlendirilmeleri ve devlet yönetimini etkilemeleri konularında işlerini kolaylaştırmıştır. İslamiyet’ten sonraki Türk Devletleri’nde, kadınların doğrudan siyasi bir aktör olarak yönetimde yer almadıkları görülmektedir. Ancak saray mensubu kadınlar, dolaylı olarak siyasi birer rol üstlenmişlerdir. Bununla birlikte, hanedan mensubu kadınların, sosyal hayattaki yerleri, hayır-hasenat işlerinde gösterdikleri çabalar da ayrıca incelenmesi gereken bir konudur. Bütün bu bilgiler ışığında, Osmanlı Devleti’nde kadının yerinin belirlenmesi için, İslamiyet öncesi Türk Devletleri’nden başlayarak katun olarak tanımlanan hatun, Osmanlı Devleti’nde yönetimini etkileme gücüne sahip olan sultan, valide sultan, haseki sultan gibi kavramlar incelenerek, yönetime nasıl ve ne kadar etkilerinin olduğu anlatılmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi