User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 68
 Downloands 23
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi (4-8. Sınıf) Ve İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları Öğretim Programlarında Çevre Bilincini Oluşturmaya Yönelik Kazanımlar Üzerine Bir Değerlendirme
2021
Journal:  
İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Çevre, en geniş anlamıyla bir yaşama alanıdır. Bu yaşama alanına dair sorunların her geçen gün artarak devam etmesi, meselenin küresel bir sorun haline gelmesine ve disiplinlerarası bir boyut kazanmasına sebep olmuştur. Bu sorunun çözümüne ilişkin siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda tartışmalar yapılmış, nihayetinde çevre sorunlarının çözümünde en etkili ve kalıcı çözüm yolunun eğitim olduğu kanaatine varılmıştır. Ülkemizde çevre bilincini oluşturmaya yönelik okullarda (ilkokul, ortaokul ve lise) müstakil bir ders bulunmamakta, çevre eğitimi farklı dersler içerisinde verilmektedir. Çevre bilinci oluşturulmasında dinlerin verdiği mesajlar da oldukça önemlidir. Bu bağlamda İslam’ın çevreye verdiği önemin örgün ve yaygın din eğitimi yoluyla etkili bir şekilde aktarılmasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ve Kur’an kursları önemli bir konuma sahiptir. İşte bu çalışmamızda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi (4-8. sınıflar) ve İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursları öğretim programlarında ve ders kitaplarında çevre bilincini oluşturmaya yönelik konu ve kazanımların ne ölçüde ve ne kadar verildiği içerik analizi yöntemiyle tespit edilerek değerlendirilmeye çalışılmıştır. Böylece çevre konusunun din eğitimi açısından da gündeme getirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada çevre bilinci oluşturmaya yönelik konu ve kazanımlar olmakla birlikte, bunların sayıca çok az olduğu, dini referansların yeterince kullanılmadığı, dolayısıyla öğretim programı ve ders kitaplarının bu haliyle öğrencilerde çevre bilinci oluşturmaya yönelik yeterli katkı sağlamayacağı sonucuna varılmıştır. Bu durum Kur’an ve Sünnet ekseninde din eğitiminde çevre eğitimine özel bir yer ayrılmasını, bütüncül çevre bilinci oluşturabilmek için disiplinlerarası bir çalışmayı ve öğretim programı ve ders kitaplarının içeriğinin bu şekilde tekrar oluşturulmasını gerekli kılmaktadır.

Keywords:

Religious Culture and Ethical Knowledge (4-8. Class) and assessment of the achievements aimed at creating environmental awareness in the teaching programs of the Kur’an-focused courses
2021
Author:  
Abstract:

The environment is, in the broadest sense, a living area. The problem with this area of life continues to increase every day, which has led to the issue to become a global problem and to gain an interdisciplinary dimension. The political, social and economic spheres on the solution of this problem have been discussed, and the conclusion is that the most effective and lasting way to solve environmental problems is education. In our country there is no special course in schools (first, secondary and high school) to create environmental awareness, environmental education is given in different courses. The messages given by the religions in the creation of environmental awareness are also very important. In this context, the importance of Islam to the environment is effectively transmitted through religious and widespread education and the religious culture and ethical knowledge courses and the Qur'an courses have an important place. In this study we have tried to evaluate the course of Religious Culture and Ethical Knowledge (4-8 classes) and the need-focused Qur’an courses in the teaching programmes and in the curriculum books by identifying how much and how much of the subjects and achievements aimed at creating environmental awareness are given by the content analysis method. It is also intended that the environmental subject of the religious education should be brought into place. Although the study has been a subject and achievement aimed at creating environmental awareness, it has concluded that the number of them is very small, that religious references are not used sufficiently, and that the curriculum and the curriculum will not contribute sufficiently to the creation of environmental awareness in the students. This situation requires the dedication of a special place to environmental education in the Quran and Sunnah axis, a interdisciplinary study to create comprehensive environmental awareness and the re-creation of the content of the curriculum and the curriculum in this way.

Keywords:

2021
Author:  
Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles






İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi

Field :   İlahiyat

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 276
Cite : 305
2023 Impact : 0.188
İhya Uluslararası İslam Araştırmaları Dergisi