Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 23
 İndirme 4
COVID-19 Pandemisi Sırasında Sağlık Çalışanlarında Psikososyal Etkilenme ile İlişkili Risk Etkenleri ve Koruyucu Etkenler: Bir Sistematik Derleme
2021
Dergi:  
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: COVID-19 pandemisi sırasında sağlık sistemlerinin olağandışı bir yükle karşı karşıya kalması ve dünya genelinde salgın kontrolü için kısıtlamalar uygulanması sağlık çalışanlarını psikososyal stres açısından risk grubu haline getirmiştir. Bu sistematik derlemede sağlık çalışanlarında COVID-19 pandemisi sırasında psikososyal etkilenme düzeylerinin ve ilişkili etkenlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: MEDLINE, ULAKBİM ve Türk Psikiyatri Dizini veri tabanlarında 20 Haziran 2020'ye dek olan makaleler incelenmiş, sağlık çalışanlarında psikososyal etkilenme düzeylerini geçerli ölçüm araçlarıyla değerlendiren yirmi beş araştırma değerlendirme kapsamına alınmıştır. Bulgular: Araştırmaların on yedisinin Çin’de gerçekleştirildiği gözlenmiştir. Yirmi bir araştırmada anksiyete, on dokuz araştırmada depresyon, on iki araştırmada akut stres bozukluğu belirtileri/algılanan stres, sekiz araştırmada uykusuzluk/uyku kalitesi incelenmiştir. Koruyucu etkenler olarak üç araştırmada sosyal destek, iki araştırmada psikolojik dayanıklılık, bir araştırmada başa çıkma tarzları ve bir araştırmada özyeterlilik incelenmiştir. Sonuç: Sağlık çalışanlarında en sık gözlenen durumlar sırasıyla anksiyete, depresyon ve akut stres bozukluğu olarak belirlenmiştir. Araştırmalarda genellikle ön hatlarda çalışan sağlık personelinde daha fazla psikososyal etkilenme olduğu ve salgının erken dönemlerinde daha fazla etkilenme olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Koruyucu etkenler olan sosyal destek, psikolojik dayanıklılık, özyeterlilik ve aktif başa çıkma tarzının stresin olumsuz etkilerine karşı tampon görevi üstlendiği gösterilmiştir. Sonuç olarak koruyucu ve sağaltıcı ruh sağlığı programlarının planlanması ve uygulanması için ülkemizde ve dünyada COVID-19 pandemisi sırasında sağlık çalışanlarında psikososyal etkilenme düzeylerini inceleyen daha çok araştırmaya gereksinim bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Risk factors and protective factors associated with psychosocial influence in health workers during COVID-19 Pandemic: A systematic aggregation
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: The unusual burden of the health systems during the COVID-19 pandemic and the imposition of restrictions on the control of the epidemic worldwide have made health workers a risk group in terms of psychosocial stress. This systematic collection aims to study the levels of psychosocial influence and related factors during the COVID-19 pandemic in health workers. Instruments and Methods: MEDLINE, ULAKBIM and the Turkish Psychiatric Diary’s databases have been studied by 20 June 2020, and 25 research assessments that assess the levels of psychosocial influence in healthcare workers with valid measurement tools have been taken into the scope. The findings: Seventeen of the research was observed in China. Twenty-one studies studied anxiety, nine studies depression, twelve studies symptoms of acute stress disorder/perceptive stress, eight studies studied insomnia/sleep quality. As protective factors, three studies have studied social support, two studies have studied psychological resilience, one study’s ways of dealing with and one study’s self-sufficiency. The most frequently observed conditions in healthcare workers are identified as anxiety, depression and acute stress disorder, respectively. Studies have found that healthcare professionals who often work on front lines were more psychosocial and more affected in the early periods of the epidemic. Social support, psychological resilience, self-sufficiency and the way of actively dealing, which are protective factors, has been shown to take the role of tampon against the negative effects of stress. As a result, the planning and implementation of protective and promising mental health programs in our country and in the world requires more research to study the levels of psychosocial impact in health workers during the COVID-19 pandemic.

Anahtar Kelimeler:

Risk and Resilience Factors For Psychosocial Impact In Healthcare Workers During Covid-19 Pandemic: A Systematic Review
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: During COVID-19 pandemic; unusual workload of healthcare systems and restriction protocols to control the outbreak throughout the world make healthcare workers vulnerable to psychosocial stress. The aim of the present systematic review is to assess the psychosocial impact and related factors in healthcare workers during COVID-19 pandemic. Materials and Methods: A literature search was made for studies assessing psychosocial impact with valid measurement tools till 20th June 2020 in MEDLINE, ULAKBİM and Turk Psikiyatri Dizini databases. Twenty five research articles were included. Results: Seventeen of the studies were conducted in China. Twenty one assessed depression, nineteen assessed anxiety, twelve assessed acute stress disorder symptoms or perceived stress and eight assessed insomnia and/or sleep quality. As protective factors, three studies assessed perceived social support, two assessed psychological resilience, one assessed coping styles and one assessed general self-efficacy. Conclusion: The most common problems in healthcare workers were anxiety, depression and acute stress disorder, respectively. Studies generally reported more psychosocial impact in frontline medical workers and in earlier phases of the outbreak. As protective factors; social support, psychological resilience, active coping style and general self-efficacy serve as a buffer against negative consequences of stress. To conclude, more studies that assess psychosocial impact in healthcare workers during COVID-19 pandemic in our country and around the world are needed to plan and implement protective and therapeutic mental health programs.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 1.021
2023 Impact/Etki : 0.129
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi