Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 2
Apandisit Tedavisinde Tamamen Laparoskopik Yaklaşım Tercih Edilebilir mi? Bir Üniversite Hastanesinde Laparoskopik ve Açık Apendektominin Karşılaştırılması
2016
Dergi:  
Journal of Contemporary Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Akut apandisitsık ameliyat gerektiren cerrahi patolojilerden birisidir. Bu çalışmada açık ve laparoskopik yöntemle tedavi ettiğimiz hastalarımızı ve sonuçlarımızı değerlendirmek istedik.   Gereç ve yöntemler: Çalışma Ocak 2011 ve Ocak 2012 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında yapılmıştır. Akut apandisit tedavisinde laparoskopik veya açık yöntem tercih edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, hastalık özellikleri, patolojik bulguları, morbidite ve mortalite oranları, hastanede kalış süreleri retrospektif olarak hasta dosyalarından derlendi.   Bulgular: İncelemeye 156 hasta dahil edildi. Bu hastalardan 73 tanesi laparoskopik, 83 tanesi ise açık yöntemle opere edildi. 98 hasta erkekti, diğerleri kadındı. Her iki teknik için demografik özellikler açısından fark yoktu. Gruplarda preoperatif takip süresi 8.73 ± 12.69 and 4.44 ± 8.68 saatti ve gruplar arasında anlamlı fark mevcuttu (p=0.014). Gruplar arasında fizik muayenede yalnızca rebound bulgusu laparoskopi yapılan grupta istatistiksel olarak anlamlı olarak fazla tespit edildi (p=0.003). Hastalar dren konulma açısından değerlendirildiğinde açık apendektomi yapılanlarda drenin istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha az konduğu görüldü (p=0.006). Gruplar hospitalizasyon süresi açısından karşılaştırıldığında laparoskopik apendektomi yapılan hastalarda 1.83 ± 0.83 gün, açık apendektomi yapılanlarda ise 2.66 ± 1.69 gün olarak bulundu ve gruplar arasında hospitalizasyon süresi açısından anlamlı fark mevcuttu (p<0.001). Her iki teknikle opere edilen olgularda mortalite izlenmedi. Postoperatif komplikasyonlar istatistiksel olarak karşılaştırıldığında ise gruplar arasında anlamlı fark yoktu  (p=0.730).   Sonuç: Laparoskopik apendektomi yaptığımız olgularda hastanede kalış süresi anlamlı olarak daha kısa idi. Bu durum hasta güvenliğini tehlikeye atmadan prosedürü daha ilgi çekici kılmaktadır. Dolayısıyla, laparoskopik apendektomi apandisit tedavisi için güvenli ve etkin bir yöntem olarak kabul edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Contemporary Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.263
Atıf : 1.261
2023 Impact/Etki : 0.025
Journal of Contemporary Medicine