Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
OSMANLI EKONOMİSİNE DİNAMİZM VERME ÇABASI: TEMETTÜAT UYGULAMALARI
2020
Dergi:  
Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın Hedefleri: Osmanlı Devleti, Anadolu Selçuklu Devletinin dağılma sürecine girdiği bir dönemde önceki Türk ve İslam devletlerinin devamı olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple kuruluşundan bu yana devletin siyasi, sosyal ve ekonomik hayatı İslam Hukuku çerçevesinde şekillenmiştir. Bu çalışmada Osmanlı Devleti’nin Tanzimat döneminde hazırlayıp uygulamaya koyduğu; yeni bir vergi düzenlemesinin altyapısı olan Temettüat Tahrir çalışması tanıtılacak ve kapsamı hakkında bilgi verilecektir. Çalışmanın Metodu: “Osmanlı Ekonomisine Dinamizm Verme Çabası: Temettüat Uygulamaları” başlığını taşıyan bu çalışmada birincil kaynak kapsamına giren Temettüat Tahrirleri, ilgili nizamname ve kanunlar gibi tarihi vesikalar kullanılmıştır. Ayrıca konu işlenirken daha önce bu alanda yapılmış olan ilmi çalışmalar, hazırlanmış raporlar ve diğer ilgili yayınlar ile de kapsam genişletilmiştir. Çalışmanın aynı zamanda tanıtıcı bir özelliğe de sahiptir. Çalışmada betimleyici araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın Sonuçları: Tanzimat Fermanı’nın ilanı ile Osmanlı Devleti yeni bir döneme girmiş ve bazı alanlarda bir dizi yenilikler yapmıştır. Bu yeniliklerden birisi de, Tanzimat Fermanı’nın uygulandığı tüm Osmanlı vilayetlerinde gerçekleştirilmiş olan “Temettüat Tahrir” uygulamalarıdır. Sonuç itibariyle dönemin sosyo-ekonomik tarihine çok yönlü ışık tutan “Temettüat Tahrir” defterleri ortaya çıkmıştır. Nüfus, arazi, mal ve mülk sayımlarını hakkında detaylı bilgileri kapsayan “Temettüat Tahrir” defterleri; tarihte Osmanlı Devleti'nin bünyesinde yer almış, günümüzde ayrı birer devlet olarak devam eden milletler hakkında da geçmişe dönük önemli bilgiler sunmaktadır. Dolayısıyla “Temettüat Tahrir” defterleri, hem bizim açımızdan hem de bu devletler açısından büyük öneme sahiptir. Bu tür çalışmalarla ilgili ülkelerin geçmişi ile bugünleri kıyaslama imkânı sağlanmış olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 61
Atıf : 24
Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi