Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 89
 İndirme 6
KIRGIZ TOPLUMUNDA GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KALIN (BAŞLIK PARASI) GELENEĞİ
2021
Dergi:  
Milli Folklor
Yazar:  
Özet:

Toplumların aile kurma olgusu üzerinde önemli görev ilişkisi ve işlevini sürdüren bir kültür unsuru olarak “kalın” (başlık parası) geleneğine hemen hemen pek çok toplum ve toplulukta rastlamak mümkündür. Soyun devamını esas alan aile kurumunda kalın, geleneğin var olduğu toplumlarda evliliğin simgesi olarak görülebilir. Kalın, iki farklı grup ya da aileye mensup ayrı cinsteki kişilerin birleşmesi karşısında kadının aile içindeki değerinin ve yerinin tanınması ve savunulması amacını güder. Toplumsal yapının dinamikleriyle bağlantılı olarak kalın genellikle bu ilişkiyi sürdürür. Bu durum kimi zaman sert ve zorlayıcı olurken, kimi zaman kültürel uygunluklar sonucu yeni toplumsal aidiyetler ve kimlikler kazanabilir. Muhtelif din ve kültürlerde evlenecek erkeğin kız tarafına çeşitli adlar altında belirli para veya mal verdiği ve bunun farklı hukuki ve sosyal sonuçlar doğurduğu gözlemlenir. Kalının geçerli olduğu toplum ve topluluklarda söz konusu geleneğin uygulama ve anlayış itibariyle farklı yorumlandığı ileri sürülebilir. Roma ve Atinalılarda erkek tarafından verilen başlık parası mahiyetindeki malın (bride price) bir satış bedeli olma özelliği taşıdığı, evlenecek erkeğin, kızın babasına veya bizzat kıza ödediği belli bir mal ile kadını adeta satın aldığı anlaşılır. Bununla birlikte babanın da kızının durumunu güvence altına almak amacıyla damadına (dowry: drahoma) adıyla ödemelerde bulunduğu görülür. Musevi ve kilise hukuklarında ise evlilik akdinin bir satış anlaşması olarak değerlendirildiği ve kızın ailesine (tamirtu: tirhatu, m’aru veya mohar) isimleriyle ödemeler yapıldığı kaynaklarda açıkça görülür. İslâmiyet öncesi Arap toplumunda mehir, sadak, sıdak veya saduka adlarıyla başlık parası uygulamasının varlığından söz edilebilir. Genellikle kalın olarak ifade edilen başlık parası, Türk soylu ve dilli halkların evlilik geleneğinin evlilikle ilgili uygulamalarının en önemli unsurlarından biridir. Yazılı birçok yabancı kaynakta adından bahsedilen, Orhun-Yenisey yazıtlarında dahi varlığından söz edilen kalın geleneğinin, Kırgız Türkleri arasında bugün de evlilik sürecinin önemli bir basamağını oluşturduğu görülmektedir. Bu çalışmada, geleneksel bir uygulama olan kalın verme ve almanın tarihî gelişim ve değişim süreçleri, Kırgız ailesinde algılanış biçimi ve günümüzdeki durumu üzerinde durulmuştur. Konuya açıklık getirmek ve tarihî akışı ortaya koymak için Türk halkları arasında kalın tabirinin kullanımı ve anlamı yol gösterici olacaktır. Kırgız toplumunda kalının dünden bugüne gelişimi Kırgız aile yapısıyla ilgili olarak etnografik ve folklorik kaynaklardan faydalanılarak ortaya konulmuş, kalın geleneğinin günümüz Kırgız toplumunda ne oranda yaşadığı, olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The tradition of the past in the Kyrgyz society.
2021
Dergi:  
Milli Folklor
Yazar:  
Özet:

It is possible to find the tradition of "powerful" (head money) as a cultural element thatins a significant role relationship and function on the phenomenon of building a family in almost many societies and communities. Stay in the family institution, which is based on the continuity of the dress, can be seen as a symbol of marriage in the societies in which the tradition exists. In the face of the unification of two different groups or individuals of a separate gender, the purpose of recognition and defense of the value and place of the woman in the family. In connection with the dynamics of the social structure, the thick usuallyins this relationship. While this situation is sometimes severe and challenging, sometimes the result of cultural appropriations can gain new social affiliations and identities. In various religions and cultures, a man who marries gives a girl party a certain amount of money or property under different names, and it is observed that it produces different legal and social consequences. It may be stated that in the societies and communities in which the thick applies, the tradition is interpreted differently in terms of practice and understanding. In Rome and Athens, it is clear that the goods in the title currency given by the man (bride price) have the characteristic of being a sale price, the married man, the daughter, and the woman, with a certain property paid to the father or the daughter personally. However, the father is also placed to his cousin (dowry: drahoma) in order to guarantee his daughter’s condition. In the Musevi and Church law, it is clear in the sources where the marriage agreement is considered a sale agreement and the daughter’s family is paid by the names (Tirhatu, M’aru or Mohar). In the pre-Islamic Arab society, it is possible to mention the existence of the application of the title currency with the names of mehir, sadak, sadak or saduka. The title currency, which is often expressed as thick, is one of the most important elements of the practice of the marriage tradition of the Turkish noble and linguistic peoples. The thick tradition of its existence, mentioned in the name in many written foreign sources, even in the Orhun-Yenisey writings, appears to be an important stage in the marriage process among Kyrgyz Turks today. This study focuses on the historic development and exchange processes of thick giving and receiving, which is a traditional application, on the way it is perceived in the Kyrgyz family and on the current situation. To clarify the issue and show the historical flow, the use and meaning of the thick character among the Turkish peoples will be a guide. The development of the thickness in the Kyrgyz society from yesterday to today has been demonstrated by taking advantage of ethnographic and folkloric resources in relation to the Kyrgyz family structure, the thick tradition has been assessed by the positive and negative aspects of how much it lives in today’s Kyrgyz society.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Dergi:  
Milli Folklor
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Milli Folklor

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.690
Atıf : 8.964
Milli Folklor