Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
Engelli Bireylerde Sigara Kullanımının Değerlendirilmesi
2015
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Engelli bireylerde sigara kullanımı ve sigaraya bakış açısını değerlendirmek. Yöntem: İstanbul Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nın hizmetlerinden yararlanan bedensel engelli bireylerin demografik karakteristikleri ve sigara kullanma durumları kaydedildi. Sigara bağımlılığını tanımlama ve skorlandırmada Fagerstrom Testi kullanıldı. Bulgular: 15-42 yaş arası 47 gönüllü engelli birey (kadın/erkek =14/33) değerlendirildi. Katılımcılardan 8 kişi aktif sigara içicisi, 4 kişi sigarayı bırakmış ve 35 kişi sigara kullanmıyordu. Aktif olarak sigara içenler ve sigarayı bırakmış olanlarda ilkokul yıllarında sigaraya başlama oranı %50 iken, son 5 yıl içinde sigaraya kullanmaya başlama oranı %33,3 olarak saptandı. Arkadaş faktörü sigara içmede rol oynayan major neden (%78,7) olarak ifade edildi. Fagerstrom nikotin bağımlılık testi sonuçlarına göre; çok düşük derecede sigara bağımlılığı %4,3, düşük derecede sigara bağımlılığı %10,6, orta derecede sigara bağımlılığı %4,3, yüksek derecede sigara bağımlılığı %4,3, çok yüksek derecede sigara bağımlılığı %2,1 olarak belirlendi. Nikotin bağımlılığı ile sigara kullanım süresi (rs=0,825 p<0,001) ve erkek cinsiyet ile günlük içilen sigara sayısı (rs=0,325, p=0,018) arasında pozitif yönde ilişki saptandı. Sonuç: Çalışmamızda yer alan engelli bireylerde sigara bağımlılık oranı Türkiye ortalamasının altında bulunsa da katılımcıların sigaraya başlama yaşının düşük olması dikkat çekicidir. Engelli bireyler için planlanacak sosyal destek projelerinde sigara bırakma desteğine de yer verilmelidir. Anahtar Kelimeler: Engelli, sigara, nikotin bağımlılığı

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 400
Atıf : 1.492
2023 Impact/Etki : 0.114
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi