Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 25
 İndirme 1
The new association records on ants (Hymenoptera: Formicidae) and aphids (Hemiptera: Aphididae) in the Central Province of Çanakkale
2018
Dergi:  
Bitki Koruma Bülteni
Yazar:  
Özet:

Yaprakbitleri ve karıncalar doğada mutualistik ya da zorunlu mutualistik bir ilişkiye sahiptir. Birçok karınca türü yumuşak vücutlu ve zayıf bir savunmaya sahip yaprakbitlerini doğal düşmanlarına karşı korumaktadır. Çanakkale il merkezinde 2014 ve 2015 yılları arasında yaprakbitleri ve karıncalar arasındaki ilişkileri belirlemek için yürütülen bu çalışmanın sonucunda Formicidae familyasının Dolichoderinae, Formicinae ve Myrmicinae altfamilyaları içerisinde bulunan 8 cinse ait, 12 karınca türünün 16 farklı yaprakbiti ile ilişkisi tespit edilmiştir. Farklı yaprakbitleri ile ilişkili en fazla karşılaşılan karınca türleri Lasius alienus (Foerster, 1850), Plagiolepis pygmaea (Latreille, 1798), Camponotus aethiops Latreille, 1798 ve Plagiolepis taurica Santsci, 1920’dir. Farklı karınca türleri ile ilişkili en fazla karşılaşılan yaprakbitleri ise Aphis fabae Scopoli, 1763, Aphis gossypii Glover, 1877 ve Aphis craccivora Koch, 1854’dir. Ayrıca Camponotus samius Forel, 1889, Camponotus sanctus Forel, 1904, Crematogaster ionia Forel, 1911 ve Pheidole cf. pallidula (Nylander, 1849) karınca türlerinin yaprakbitleri ile ilişkili olduğu Türkiye’de ilk kez bu çalışma ile belirlenmiştir. Bunlara ilave olarak belirlenen yaprakbitlerinden Aphis nerii Boyer de Fonscolombe, 1841, Aphis punicae Passerini, 1863, Aphis umbrella (Börner, 1950), Chaitophorus leucomelas Koch, 1854, Chromaphis juglandicola (Kaltenbach, 1843), Panaphis juglandis (Goeze, 1778), Prociphilus fraxini (Fabricius, 1777)’nin ise karıncalar ile işbirliği içinde olduğu Türkiye’de ilk kez tespit edilmiştir. Sonuç olarak son çalışmalar yaprakbitleri ve karıncalar arasındaki ilişkilerin bölgesel olarak daha detaylı araştırılması gerektiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Bitki Koruma Bülteni

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.123
Atıf : 955
Bitki Koruma Bülteni