Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
COVID-19 Pandemisinin Protetik Diş Tedavisi Klinik Uygulamalarındaki Bulaş Riskine Etkisi
2021
Dergi:  
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Türk diş hekimlerinin protetik diş tedavisi uygulamaları ve farklı yüzey tiplerinde COVID-19 bulaşına yönelik farkındalık ve tutumlarının değerlendirilmesidir. YÖNTEM ve GEREÇLER: Diş hekimliği öğrencileri, mezun diş hekimleri ve protetik diş tedavisi uzmanlarının katıldığı çalışmada elektronik anket sistemi kullanılmıştır. Katılımcılara 9 soruluk bir anket hazırlanmış olup, tüm soruların cevaplandığı formlar çalışmaya dahil edilmiştir. Elde edilen verilerin analizi SPSS V23 programı ve ki-kare testi kullanılarak gerçekleştirilmiştir(p<0,05). BULGULAR: Çalışmaya katılanların %39,1’i öğrenci, %39,3’ü diş hekimi ve %21,6’sı ise uzman hekimdir (N=3400). SARS-CoV-2 bulaşı açısından en riskli protetik uygulamalar, diş kesimi (p=0,027) ve vuruk alma (p=0,031) olarak belirlenmiştir. Virüsün aerosol içindeki canlılık süresi değerlendirmesi gruplar arasında farklılık oluştururken (p=0,003), diğer yüzey tiplerine (plastik, çelik, kağıt/karton ve bakır) yönelik değerlendirmelerde fark saptanmamıştır (p>0,05). Aerosol oluşturan aktivitelerin değerlendirilmesinde uzman hekimlerin farkındalığı anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p=0,024). Tüm gruplarda dental tedavi sırasında pleksi fanus kullanımına yönelik olumlu bir tutum izlenmiştir (p=0,680). TARTIŞMA ve SONUÇ: COVID-19 sürecinde, Türk diş hekimleri aerosol oluşumu ve riskine yönelik yeterli farkındalık göstermişlerdir. Koruyucu ekipman kullanımına yönelik olumlu bir tutum sergilenmesine rağmen, yüzey tiplerine yönelik güncel bilgi düzeyinin arttırılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

COVID-19 Pandemic Protetic Dental Treatment Infectious Risk Effects in Clinical Applications
2021
Yazar:  
Özet:

Introduction and Objective: The assessment of the practices of protetic dental treatment and the awareness and attitude of Turkish dentists towards COVID-19 infection in different surface types. Methods and Requirements: Electronic survey system has been used in the study involving dentist students, graduated dentists and protetic dental therapists. A survey of 9 questions was prepared for the participants and the forms in which all questions were answered were included in the study. The analysis of the obtained data was carried out using the SPSS V23 program and the ki-core test (p<0,05). 39.1% of the participants in the study are students, 39.3% dentists and 21.6% specialists (N=3400). The most dangerous prothetic applications for SARS-CoV-2 infections are determined as tooth cut (p=0,027) and shock (p=0,031). The evaluation of the lifetime of the virus in the aerosol makes differences between the groups (p=0,003), while the evaluation of the other surface types (plastic, steel, paper/carton, and baker) does not make differences (p>0,05). In the assessment of the activities that produce aerosols, the awareness of specialists was found significantly higher (p=0,024). In all groups, a positive attitude towards the use of plexi fanus during dental treatment was observed (p=0,680). COVID-19: During the COVID-19 process, Turkish dentists have shown sufficient awareness of the formation and risk of aerosols. Although a positive attitude towards the use of protective equipment is shown, the current level of information on surface types needs to be increased.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 378
Atıf : 496
2023 Impact/Etki : 0.025
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi