Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
TEL ÇEKME PROSESLERINDE KULLANILAN TOZ SABUNUN GERI KAZANIMI İÇIN SISTEM TASARIMI VE PROTOTIP İMALATI
2023
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde geri dönüşüm süreçleri hem çevresel hem de ekonomik sürdürülebilirlik ve kalkınma için büyük önem kazanmıştır. Bu çalışmada, endüstriyel tel çekme işlemlerinde yağlayıcı olarak kullanılan katı kalıp sabunlarının geri dönüşümü için eleme ve manyetik ayırmayı içeren fiziksel yöntemler kullanılarak yeni bir yöntem ve prototip sistem geliştirilmiştir. Tel çekme işlemi sonrasında elde edilen atığın kimyasal bileşimi X-ray floresan (XRF) analizi ve ekstraksiyon yöntemleri kullanılarak görülmüştür. Elde edilen sonuçlar, atıkta %67 oranında yeniden kullanılabilir sabun bulunduğunu ve kalan atığın çoğunun metallerden oluştuğunu göstermiştir. Geri dönüşüm için partikül boyutu, elek gözenek çapları, sallama süresi ve manyetik alan gücü gibi parametreler optimize edilmiş olup optimum koşullar kullanılarak endüstriyel ölçekli bir prototip geri dönüşüm sistemi tasarlanmıştır. Son olarak optimum koşulları içeren bu veriler ışığında bir prototip kurtarma sistemi kurulmuştur. Bu çalışmada, analizler için elektron mikroskobu (SEM), ışık mikroskobu, termogravimetrik/diferansiyel termal analizler (TGA/DTA), X-ışını floresan spektroskopisi (XRF) ve fourier transform kızılötesi spektroskopisi (FTIR) kullanılmıştır. Sonuçlar, atıktaki sabunun %88’ inin geri kazanıldığını ve elde edilen sabunun telde herhangi bir deformasyona neden olmadan tel çekme işleminde başarıyla kullanıldığını göstermiştir. Bulgular, önerilen sistem tasarımı çözümünün, yağlayıcı tozun geri kazanılması ve yeniden kullanılmasında atık geri dönüşümü kazanımı için bir çıkış noktası olma konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu açıkça göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

System Design and Prototype Manufacturing For The Recovery Of Lubricant Powder Used In Wire Drawing Process
2023
Yazar:  
Özet:

Recycling processes have gained great importance for both environmental and economic sustainability and development. A prototype system was developed using physical separations including size sieving and magnetic separation for the recycling of solid die soaps used as lubricants in industrial wire drawing processes. The chemical composition of the waste obtained after the wire drawing process was elucidated by using X-ray fluorescence (XRF) analysis and extraction methods. The results showed that there was 67% reusable soap in the waste, and most of the remaining waste was made up of metals. Parameters such as particle size, sieve pore diameters, shaking time and magnetic field strength were optimized and an industrial scale prototype recycling system was designed. Finally, a prototype recovery system was established. Scanning electron microscopy (SEM), light microscopy, thermogravimetric/differential thermal analyzes (TGA/DTA), X-ray fluorescence spectroscopy (XRF) and Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) were used for the characterization. 88% of the soap in the waste was recovered, and the soap obtained was successfully used in wire drawing process without causing any deformation in the wire. These findings clearly demonstrate that offered system design engineered solution has a great potential to become a way out point for the waste recycling gain in the recovery and reuse of lubricant powder

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 200
Atıf : 54
2023 Impact/Etki : 0.136
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi