Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Holstein İneklerde Canlı Ağırlık ile Süt Verimi Arasındaki İlişkiler ve İlgili Özellikler Üzerine Etkili Faktörler
2021
Dergi:  
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Holstein ineklerde canlı ağırlık (CA) ile süt verimi ve doğum sonrası CA arasındaki ilişkileri ve bunların laktasyon sırası ve laktasyon dönemlerindeki değişimlerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma, Türkiye'nin Orta Karadeniz Bölgesi'nde Kastamonu ilinde bulunan özel bir süt sığırcılığı çiftliğinde yürütülmüştür. Çalışma materyalini, 2016 ve 2017 yılları arasında buzağılayan 273 Holstein ineğinin 2133 kaydını oluşturmaktadır. Laktasyon sırası (1-5 arası) ve laktasyon dönemi (1-10 arası) özellikleri etkili çevresel faktörler olarak kullanılmıştır. CA ve süt verimi üzerine laktasyon sırası ve laktasyon döneminin etkisi önemlidir (P<0.05). CA ve süt verimi laktasyonun ilerlemesiyle dördüncü laktasyona kadar artmış, ardından beşinci laktasyonda düşmüştür. En düşük CA laktasyonun ilk iki ayında gözlenmiş ve sonraki laktasyon dönemleri ile doğrusal olarak artmıştır. Süt verimi laktasyonun ilk ayında en düşük ve daha sonra laktasyonun sonuna kadar doğrusal olarak azalmıştır. CA ve süt verimi arasındaki korelasyonların tümü pozitiftir ve 0.201 ile 0.588 arasında değişmiştir. Erken ve orta laktasyon dönemindeki CA değişimleri süt verimi ile fenotipik olarak ilişkilidir. Sonuç olarak, bu çalışmadaki bulgulara dayalı olarak, erken ve orta laktasyonda CA değişiminin izlenmesinin, süt sığırcılığı sürülerinde süt verimini iyileştirmek için bir yönetim aracı olarak kullanılabileceği önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Relationships Between Body Weight and Milk Yield, and Factors Affecting Related Traits In Holstein Cows
2021
Yazar:  
Özet:

This study was conducted to investigate the relationships between body weight (BW) and milk yield, and post-partum BW and their changes during parity and stage of lactation in Holstein cows. This study was conducted on a private dairy cattle farm in Kastamonu province in the Mid-Black Sea Region of Turkey. The study material included 2133 records from 273 Holstein cows calved between 2016 and 2017 years. Parity (from 1 to 5) and stage of lactations (from 1 to 10) were used to be environmental factors affecting traits. The effect of parity and stage of lactation on BW and milk yield were significant (P<0.05). BW and milk yield increased with advancing lactation until the fourth parity, then declined in the fifth parity. The lowest BW was observed in the first two months of lactation, and it increased linearly with following lactation periods. Milk yield was low in the first month of lactation and then decreased linearly until the end of lactation. Correlations between BW and milk yield were all positive and ranged from 0.201 to 0.588. BW changes in early to mid-lactation were phenotypically correlated with milk yield. Finally, based on the findings in present study, it is suggested that monitoring BW change in early and mid-lactation can be used as a management tool to improve the milk yield in dairy herds.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 594
Atıf : 2.999
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi