Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 1.111
 İndirme 182
 Sesli Dinleme 1
METİN DİLBİLİMSEL BAĞDAŞIKLIK VE TUTARLILIK TEMELİNDE HALDUN TANER’İN “NEDEN SONRA…”SI
2020
Dergi:  
Journal of History School
Yazar:  
Özet:

Metin dilbilim, metni konu alan, bir tümcenin kendi içindeki ve diğer tümcelerle olan değişik bağlantılarını inceleyen bir bilim dalıdır. Ayrıca metin dilbilim bir anlatıda tümcenin tek başına yeterince anlamlı olmadığını ve diğer tümcelerle girdiği bazı bağlantılar sonucunda anlamını tamamladığını savunur. Çünkü metin yalnızca tümcelerin art arda sıralanmasından ibaret değildir. Metin tümcelerin tamamı ele alındığında bir bütün olarak farklı anlamlar vermektedir. Metin dilbilimine göre doğru ve etkili bir metnin bağdaşıklık (cohesion), tutarlılık (coherence), kabul edilebilirlik (acceptability), amaçlılık (intentionality), bilgilendiricilik (informativity), duruma uygunluk (situationality) ve metinlerarasılık (intertextuality) özelliklerine sahip olması gerektiği bilinmektedir. Bu ölçütlerden bağdaşıklık ve tutarlılık metin için oldukça önemli iki unsurdur. Bağdaşıklık, bir yazının metin olmasını sağlayan metin içi ilişkileri kuran dille ilgili özelliklerin tümü; metin olarak işlev görebilen herhangi bir yazma ya da konuşma parçası vasıtasıyla temel anlamsal ilişkileri açıklamadır. Tutarlılık ise bir metni oluştururken sözceler arasındaki anlam ve mantık bağıntısı; metindeki mantıksal bağlantıdır. Bağdaşıklık bir metnin yapısı veya dil dilbigisi ile tutarlılık ise mantığı veya anlamı ile ilgilidir. Bu çalışmanın amacı; doğru ve etkili bir metin olabilmenin iki önemli ölçütü olan bağdaşıklık ve tutarlılık temelinde Türk edebiyatının büyük öykü yazarlarından biri olan Haldun Taner’in “Neden Sonra…” adlı öyküsünün metin dilbilimsel açıdan işlevsel olup olmadığını ortaya koymaktır. Sinemaya gitmek için sözleşen iki kişinin birbirlerine duydukları aşkın sebep olduğu iletişim çatışmalarının anlatıldığı öykünün metin dilbilimsel görünümü verilirken bağdaşıklık başlığı altında, art gönderim, ön gönderim, değiştirim, eksilti, bağlantı ögeleri, sözlüksel bağdaşıklık; tutarlılık başlığı altında da özelleştirme, genelleştirme, neden-sonuç, karşıtlık ve karşılaştırma ögeleri incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

In the words of the Holy Spirit and the Holy Spirit, “Why After?”
2020
Yazar:  
Özet:

Text linguistics is a discipline of science that examines the different connections of a totality within itself and with other totalities. Text linguistics also claims that in a narrative, the whole thing alone is not meaningful enough and it has completed its meaning as a result of some links it enters with other whole things. Because the text is not just the ordering of all the art. When the whole of the text is addressed, it gives different meanings as a whole. It is known that a correct and effective text must have the characteristics of cohesion, coherence, acceptability, intentionality, informativity, situationality and intertextuality. The consistency and consistency of these criteria are two very important elements for the text. Connectivity is the description of all the characteristics related to the language that establishes the text-internal relationships that enable a text to be a text; the description of the basic meaning relationships through any writing or speech part that can function as a text. Consistency is the meaning and logic connection between the words while creating a text; it is the logical connection in the text. The consistency with the structure of a text or language is related to logic or meaning. The aim of this study is to reveal whether the story of Haldun Taner, one of the great writers of Turkish literature on the basis of consistency and consistency, which is two important measures of the ability to be a correct and effective text, is linguistically functional. The two people who agreed to go to the cinema were told the story of the communication conflicts that the love they heard to each other, while the text language appearance was given under the title of interconnectivity, art transmission, pre-sending, change, exilti, link objects, vocal interconnectivity; the title of interconnectivity was also studied the objects of personalization, generalization, cause-result, contradiction and comparison.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Journal of History School

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.883
Atıf : 3.471
2023 Impact/Etki : 0.134
Journal of History School