Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
POLİKİSTİK OVER SENDROMLU HASTALARDA SERUM SKLEROSTİN VE DİCKKOPF-1 SEVİYELERİ
2022
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Polikistik over sendromu (PKOS), premenopozal kadınlarda en sık görülen endokrin patolojidir ve çeşitli sistemleri etkileyen karmaşık bir sendromdur. PKOS'un kemik metabolizması üzerindeki etkileri hakkında çok sayıda çalışma yapılmıştır, ancak PKOS’da osteoporoz riski konusundaki veriler çelişkilidir. Wingless-type mouse mammary tumor virus integration site (Wnt) yolu, kemik metabolizmasının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Bu yolun inhibitörleri olarak Sklerostin (Scl) ve Dickkopf-1 (DKK1) son zamanlarda osteoporozun terapötik tedavisiiçin hedefler haline gelmiştir. Bu çalışma, PKOS'lu kadınlarda Scl ve DKK1 düzeylerini belirlemeyi amaçlamıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada PKOS tanısı konulmuş 36 kadın ve 35 sağlıklı gönüllü retrospektif olarak incelendi. Her iki grup, demografik, antropometrik, biyokimyasal parametrelerin yanı sıra Scl ve DKK1 seviyeleri açısından karşılaştırıldı. BULGULAR: Scl seviyesi, PKOS grubunda 42,68 ± 13,28 pg / mL ve kontrol grubunda 45,69 ± 11,79 pg / mL idi ve istatistiksel olarak benzerdi. DKK1 seviyesi, PKOS grubunda 1444,73 ± 611,30 pg / mL ve kontrol grubunda 1204,26 ± 660,88 pg / mL idi ve istatistiksel olarak benzerdi. PKOS grubunun vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel/kalça oranı (BKO) değerleri, istatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen, kontrol grubuna göre daha yüksekti. SONUÇ: Bu çalışma, PKOS'lu kadınlarla sağlıklı bireyler arasında, Scl ve DKK1 düzeyleri bakımından anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Amenore PKOS olgularında kemik kaybına neden olsa da, hiperandrojenemi ve hiperöstrojeneminin kemik yoğunluğu üzerindeki olumlu etkileri dengeleyici bir unsur olarak kabul edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Serum Sclerostin and Dickkopf-1 Levels In Patients With Polycystic Ovary Syndrome
2022
Yazar:  
Özet:

OBJECTIVE: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common endocrine disorder in premenopausal women, and it is a complex syndrome affecting various systems. Numerous studies have been carried out, on the effects of PCOS on bone metabolism, but currently, there is no clear information about the risk of osteoporosis in PCOS. The wingless-type mouse mammary tumor virus integration site (Wnt) pathway plays an important role in the regulation of bone metabolism. As inhibitors of this pathway, Sclerostin (Scl) and Dickkopf-1 (DKK1) have recently become therapeutic targets for osteoporosis treatment. This study aims to determine Scl and DKK1 levels in women with PCOS. MATERIAL AND METHODS: In this study, 36 women diagnosed with PCOS and 35 healthy volunteers were examined retrospectively. Both groups were compared in terms of demographic, anthropometric, and biochemical parameters as well as Scl and DKK1 levels. RESULTS: The level of Scl was 42,68 ± 13,28 pg/mL in the PCOS group and 45,69 ± 11,79 pg/mL in the control group, indicating no statistically significant difference. The level of DKK1 was 1444,73 ± 611,30 pg/mL in the PCOS group, and 1204,26 ± 660,88 pg/mL in the control group, indicating no statistically significant difference. The body mass index (BMI) and waist to hip ratio (WHR) values of the PCOS group were higher than the control group, although these differences did not reach statistical significance. CONCLUSIONS: This study shows that there were no significant differences between women with PCOS and healthy individuals in terms of Scl and DKK1 levels. Although amenorrhea causes bone loss in PCOS patients, the positive effects of hyperandrogenemia and hyperestrogenemia on bone density can be regarded as a balancing effect.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.024
Atıf : 2.048
2023 Impact/Etki : 0.043
Kocatepe Tıp Dergisi