Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 2
Erken gebelik dönemindeki maternal serum progesteron seviyesi üçüncü trimesterdeki plasental disfonksiyonu öngörebilir mi?
2021
Dergi:  
Perinatoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Gebeliğin sürdürülmesi için gerekli olan progesteron, gebeliğin 10. haftasına kadar korpus luteum ve sonrasında plasenta tarafından üretilir. Bu çalışmanın amacı, gebeliğin 6–8 ile 12. haftasında ölçülen serum progesteron konsantrasyonları ile üçüncü trimesterde plasental disfonksiyonu ortaya koyabilecek parametreler arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem Gebeliğin 6–8. haftaları ve 12. haftasında ölçülen progesteron değerleri ile gebelikte hipertansif bozukluklar, intrauterin gelişme geriliği, preterm doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi plasental disfonksiyon belirtileri arasındaki ilişki değerlendirildi. Ayrıca, daha önceki bir çalışmaya dayanarak, erken gebelik döneminde 11 ng/mL’nin üzerindeki ve altındaki progesteron seviyelerine göre iki grup oluşturuldu ve gestasyonel sonuçlar yönünden bu gruplar arasındaki farklılık incelendi. Bulgular Gebeliğin 6–8. haftaları ve 12. haftasındaki progesteron konsantrasyonları, plasental disfonksiyona işaret eden gebelik komplikasyonlarına sahip olan ve olmayan alt gruplar arasında anlamlı şekilde farklı değildi (tüm parametreler için p>0.05). Gebeliğin 6–8. haftalarındaki 11 ng/mL’lik progesteron eşik değeri nedeniyle üçüncü trimester komplikasyonları yönünden iki grup arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç Bu çalışmada, birinci trimesterin erken ve geç dönemlerinde ölçülen progesteron değerlerinin üçüncü trimesterdeki plasental disfonksiyon ile ilişkili olmadığı sonucuna ulaştık. Ayrıca, gestasyonel sonucu öngörmek için daha önce önerilen eşik değeri valide etmedik. Bu nedenle, rutin birinci trimester progesteron taraması gebelik takibini yönlendirmede uygun olmayabilir.

Anahtar Kelimeler:

Can maternal serum progesterone levels in the early pregnancy predict placental dysfunction in the third trimester?
2021
Yazar:  
Özet:

Progesterone, which is necessary for the maintenance of pregnancy, is produced by corpus luteum until the 10th week of pregnancy and then by the placenta. The aim of this study is to explore the relationship between serum progesterone concentrations measured in the 6-8-12 weeks of pregnancy and the parameters that may show placental dysfunction in the third trimester. The method assessed the relationship between progesterone values measured in the 6-8 weeks of pregnancy and 12 weeks of pregnancy and symptoms of placental dysfunction such as hypertensive disorders during pregnancy, intrauterine developmental tension, premature birth and low birth weight. Furthermore, on the basis of a previous study, two groups were formed according to the levels of progesterone above and below 11 ng/mL during early pregnancy and the differences between these groups were studied in terms of gestational results. Results The concentrations of progesterone in the 6-8 weeks of pregnancy and 12 weeks of pregnancy did not differ significantly between subgroups with and not having pregnancy complications indicating placental dysfunction (p>0.05 for all parameters). Due to the 11 ng/mL progesterone marginal value in the 6-8 weeks of pregnancy, there was no significant difference between the two groups in terms of third trimester complications. In this study, we found that progesterone values measured in the early and late periods of the first trimester were not associated with placental dysfunction in the third trimester. Also, we have not validated the previously recommended marginal value to predict the gestational result. Therefore, the routine first trimester progesterone screening may not be suitable in directing pregnancy tracking.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Perinatoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 25
Atıf : 1
Perinatoloji Dergisi