Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 9
HIV POZİTİF GEBELERDE EBELİK BAKIMI
2018
Dergi:  
Ebelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ebelerin doğru destek ve bilgiyle yapacağı yaklaşım gebenin bu süreci olabildiğince hafif geçirmesinde büyük rol oynayacaktır. Gereç ve Yöntem: HIV geçişi cinsel ilişki, kan transfüzyonu, kontamine iğne batması ve anne-bebek geçişi yoluyla gerçekleşmektedir. HIV ile enfekte olmuş gebenin takibi enfeksiyonun derecesi ile sıkı bir ilişki içerisindedir. Asemptomik kadına standart prosedürler uygulanabilir. CD4+ lenfosit sayısı 500/mm³ ‘den az ise antiretroviral tedaviye başlanması gerekir. Düzenli olarak her prenatal kontrolde HIV enfeksiyonu komplikasyonlar açısından değerlendirilip takibe alınmalıdır. Bununla birlikte, gebelik sürecinde ve doğum sırasında bakım hedefleri erken dönemde teşhis etmek ve gerekli önemleri almak, hastaya psikolojik destek sağlamak, genel koruyucu önemlerle enfeksiyonu olabildiğince kontrol altında tutmaktır. Postpartum dönemdeki bakım, rutin lohusa bakımının dışında HIV pozitif kadının özel bakım ihtiyaçlarını içinde bulundurur. Bu süreçte gebelerin psikososyal yönden desteklenmeye oldukça ihtiyaçları vardır. Bulgular: Son yıllarda HIV enfeksiyonu prevelansı erkeklerle kıyaslandığında kadınlarda daha hızlı yükseldiği düşünülmektedir. Gebelikte HIV enfeksiyonu varlığı hem fetal geçiş riskinden hem de gebeliğin, hastalığın seyrini etkileyebileceğinden daha fazla önem kazanmaktadır. Gebelik ve doğum sırasında verilecek destek bu süreçte büyük oranda etkilidir. Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak HIV ile enfekte gebe kadının bakımında optimal maternal ve fetal sonuç sağlamak için multidisipliner bir ekip yaklaşımı gerekir. Gebelik hizmetlerini yürüten ebeler gebelik ve postpartum periyot süresince HIV ile enfekte kadının ve bebeğin bakımında danışman, eğitici, uygulayıcı ve araştırıcı rolleriyle önemli görevler üstlenmektedirler. Bu görevleri yerine getirirken ebenin yaklaşımı bu süreci oldukça etkilemektedir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ebelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   other

Ebelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi