Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 10
Bir Yıllık Endometrial Örneklerin Retrospektif İncelenmesi: 705 Olgunun Analizi
2021
Dergi:  
ODÜ Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Endometrial spesmenler günlük patolojiye gelen örnekler içinde en sık rastlanılan örneklerdendir.Endometrium örneklemesi, endometrium yaşının belirleme ve yapısal bozuklukları tespitte (polip, leiomyom vs) önemlidir. Endometrium örneklemede en sık; dilatasyon&küretaj ve endometrial biyopsi uygulanmaktadır. Endometrial spesmenlerde; endometrial polip, endoservikal polip, düzensiz proliferatif endometrium, basit-kompleks atipili-atipisiz hiperplazi, endometrial intraepitelyal neoplazi, endometrial karsinom tanı başlıkları irdelenerek bir yıllık oranlarını, literatür ve yaş korelasyonunu sorgulamak amaçlanmıştır. Yöntemler: Ordu Eğitim Araştırma Hastanesinde 2018 yılına ait endometrium küretaj, biyopsi, histerektomi uygulanan 19-77 yaş aralığında toplam 705 kadın hastaya ait patoloji raporları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalamaları 46,93±9,04 olarak saptanmıştır. Endometrial polipler 243 olguda (%34,5) saptanmıştır. Yaşı elli ve üzeri olanlarda endometrioid tip endometrial adenokarsinom tanısı alanların oranı 76,5 iken yaşı ellinin altında olanlarda endometrioid tip endometrial adenokarsinom tanısı alanların oranı 23,5 olarak saptanmıştır. Elli yaş altında basit atipisiz endometrial hiperplazi olanların oranı %66,7 iken yaşı elli ve üzeri olanlarda 33,3’dür. Elli yaş altında kronik endometrit olanların oranı %87,5 iken yaşı elli ve üzeri olanlarda 12,5 olarak saptanmıştır. Sonuç: Endometrial polipler 243 olguda (%34,5) saptanmış olup en çok görülen patoloji olarak saptanmıştır. Endometrium spesmenlerinde postmenapozal grupta malignite riski daha yüksek izlenmektedir, bu nedenle özellikle postmenapozal dönemde olmak üzere ve ayrıca reproduktif dönemde anormal uterin kanama varlığında endometrial örnekleme yapılması endometrial malignite tespiti açısından çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Retrospective Examination Of One-year Endometrial Samples: Analysis Of 705 Cases
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: Endometrial specimens are among the most common specimens found in daily pathology. Endometrial sampling is important in determining the age of the endometrium and detecting structural disorders (polyps, leiomyomas, etc.). Dilatation & curettage and endometrial biopsy are the most common applications for endometrial sampling. It was aimed to examine the diagnosis titles of endometrial polyp, endocervical polyp, irregular proliferative endometrium, simple-complex hyperplasia with or without atypia, endometrial intraepithelial neoplasia, endometrial carcinoma in endometrial specimens and to question their one-year rates, literature and age correlation. Methods: Pathology reports of 705 female patients aged 19-77 years who underwent endometrial curettage, biopsy, and hysterectomy in 2018 at Ordu Training and Research Hospital were evaluated retrospectively. Results: The mean age of the patients was 46.93±9.04 years. Endometrial polyps were detected in 243 cases (34.5%). While the rate of those diagnosed with endometrioid type endometrial adenocarcinoma in those aged fifty and over was 76.5, the rate of those diagnosed with endometrioid type endometrial adenocarcinoma in those under the age of fifty was 23.5. While the rate of endometrial hyperplasia without simple atypia is 66.7% under the age of 50, it is 33.3 in those aged 50 and over. While the rate of chronic endometritis under the age of 50 was 87.5%, it was determined as 12.5 in those aged 50 and over. Conclusion: Endometrial polyps were detected in 243 cases (34.5%) and were found to be the most common pathology. The risk of malignancy is higher in the postmenopausal group in endometrial specimens; therefore, endometrial sampling is very important for the detection of endometrial malignancy, especially in the postmenopausal period and also in the presence of abnormal uterine bleeding during the reproductive period.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












ODÜ Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 131
Atıf : 88
ODÜ Tıp Dergisi