Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 17
 Görüntüleme 11
 İndirme 5
Maternal ve fetal sağlık üzerinde B12, folik asit, A, D, E ve C vitaminlerinin etkileri
2013
Dergi:  
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gebelik döneminde yeterli dengeli beslenme ve uygun ağırlık kazanımı gebeliğe bağlı kısa ve uzun süreli komplikasyonlardan korunmak açısından önemlidir. Gebelik süresince enerji ve besin ögesi ihtiyacı artmaktadır. Gebelik süresince besin ögelerinin yeterli alımı hem annenin hem de gelişmekte olan fetüsün sağlığı üzerinde önemli etkilere sahiptir. Gebelik döneminde vitamin eksiklikleri veya aşırı alımları maternal ve fetal sağlık sorunları riskinin artmasına neden olabilmektedir. Maternal dönemde folik asit, vitamin B12, A vitamini, D vitamini veya antioksidan vitaminlerin (E ve C vitamini) eksiklikleri fetal büyüme ve gelişme sorunlarına ayrıca preeklampsi veya gestasyonel diyabet gibi gebelik komplikasyonlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bunlara ek olarak maternal dönemde bu vitaminlerin yetersiz alımı bebeğin sağlığında da kalıcı sorunların oluşum riskini arttırmaktadır. Maternal dönem vitamin yetersizliklerinin çocuklarda bilişsel gelişimi de olumsuz etkileyebileceği belirtilmektedir. Günümüzde gebelik döneminde nöral tüp defekti riskini engelleyen folik asit dışındaki vitaminlerin genel bir besin desteği yapılmamakla birlikte, son yıllarda gebelik dönemi vitamin desteği ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Folik asidin B12 vitamini ile birlikte homosistein düzeylerinin azaltılması yönündeki etkilerinin fetal büyüme yetersizliği ve düşük doğum ağırlığı riskinden koruyucu olabileceği de belirtilmektedir. Ayrıca D vitamininin kemik gelişim sorunları, diyabet, preeklampsi, inflamasyon ve enfeksiyon riskinden koruyabileceği bildirilmektedir. E ve C vitaminleri (antioksidan vitaminler) ile yürütülen çalışmalar ise preeklampsi riskinin engellenmesi üzerindeki etkilerine dayanmaktadır. Tüm etkileri göz önünde bulundurulduğunda bu vitaminlerin maternal dönemdeki kesin etkilerinin ve mekanizmalarının belirlenebilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Böylece gebeliğin ilerleyen dönemlerinde vitaminlerin besin desteği olarak verilmesi yönünde farklı uygulamalar yapılabilecektir. Günümüzde gebelik öncesi dönemden itibaren yeterli ve dengeli beslenmenin izlenmesi vitamin yetersizliklerinin erken dönemde belirlenmesini sağlayarak gebelik süresince ortaya çıkabilecek sorunların riskini azaltabilir. Bu derlemede vitamin B12, folik asit, A, D, E ve C’nin anne ve fetüsün sağlığı üzerindeki fizyolojik görevleri ve beslenme ile alım düzeylerine bağlı olarak anne ve bebek sağlığı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The effects of B12, folic acid, vitamins A, D, E and C on maternal and fetal health
2013
Yazar:  
Özet:

A sufficient balanced nutrition and adequate weight gain during pregnancy is important to protect against short and long-term complications related to pregnancy. During pregnancy, the need for energy and nutrition increases. A sufficient intake of nutrients during pregnancy has significant effects on both the health of the mother and the developing fetus. Vitamin deficiencies or excessive intake during pregnancy may lead to an increased risk of maternal and fetal health problems. Lack of folic acid, vitamin B12, vitamin A, vitamin D or antioxidant vitamins (vitamins E and C) in maternal period can also lead to fetal growth and development problems and pregnancy complications such as preeclampsia or gestational diabetes. In addition to this, insufficient intake of these vitamins in the maternal period also increases the risk of permanent problems in the baby’s health. It is said that maternal vitamin deficiencies may also negatively affect cognitive development in children. Although there is no general nutritional support for other vitamins than folic acid that prevents the risk of nerve tube defects during pregnancy, studies on vitamin support during pregnancy have been carried out in recent years. It is also noted that the effects of folic acid, along with vitamin B12, in reducing the levels of homosysteine can be protective against the risk of fetal growth insufficiency and low birth weight. It is also that vitamin D can protect against the risk of bone development problems, diabetes, preeclampsia, inflammation and infection. Studies conducted with vitamins E and C (antioxidant vitamins) are based on their effects on the prevention of preeclampsia risk. When taking into account all its effects, more work is needed to determine the exact effects and mechanisms of these vitamins in the maternal period. Therefore, in the advanced periods of pregnancy, different applications will be made to provide vitamins as nutritional support. Nowadays, monitoring of adequate and balanced nutrition from the pre-gravity period can reduce the risk of problems that may arise during pregnancy by allowing early detection of vitamin deficiencies. This collection aims to assess the effects of vitamin B12, folic acid, A, D, E and C on the health of the mother and fetus, and on the health of the mother and baby, depending on the nutrition and intake levels.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 796
Atıf : 2.091
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi