Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 3
Afrika’da Büyük Güç Rekabeti: Çin’in 21. Yüzyılda Artan Nüfuzu ve ABD’nin Tepkisi
2022
Dergi:  
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Afrika yüzyıllardır Büyük Güç rekabeti açısından önemli bir bölge olmuştur. Kıta bu özelliğini 21. yüzyılda da korumaktadır. Çin’in son dönemde Afrika’da artan etkisi kıtada Washington-Pekin rekabetinin yaşanmaya başlanmasına neden olmuştur. Çin ile ABD arasında son yıllarda artarak devam eden Afrika’daki rekabet bu iki Büyük Gücün küresel rekabetinin seyrinde de önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca Afrika’nın sahip olduğu potansiyel dikkate alındığında kıtadaki bu rekabetin seyrinin küresel mücadeleye etkisinin gelecekte daha büyük olacağını söylemek mümkündür. Bu sebeple bu çalışmada iki ülke arasında Afrika’da gerçekleşen rekabetin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmada Çin’in 21. yüzyılda Afrika’da gelişen nüfuzu ve ABD’nin buna yönelik politikaları incelenmektedir. Pekin’in Afrika’da artan nüfuzu çok büyük oranda kıta ile kurmuş olduğu ekonomik ilişkilere dayanmaktadır. Hızla büyüyen ticaret hacmi, artan yatırımlar, yardımlar ve borçlar Çin’i kıtadaki en etkili aktörlerden birine dönüştürmüştür. Bununla birlikte Pekin’in son yıllarda Afrika ile güvenlik ilişkilerini geliştirmeye ve kıtadaki askeri varlığını artırmaya yönelik attığı adımların rekabetin seyrinde önemli etkisi olmuştur. Bu doğrultuda Pekin’in Afrika’daki nüfuzu özellikle Obama döneminden itibaren Amerikan çıkarlarına ciddi bir tehdit olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Ancak ABD tarafından Çin’in Afrika’daki varlığına yönelik şikâyetler büyük oranda söylem düzeyinde kalmış ve bu sebeple ciddi sonuçlar elde edilememiştir.

Anahtar Kelimeler:

Great Power Competition In Africa: China’s Increasing Influence In The 21st Century and The Us Reaction
2022
Yazar:  
Özet:

Africa has been an important region of Great Power competition for centuries. The continent maintains this feature in the 21st century as well. The increasing influence of China in Africa in the recent period has led to the start of the Washington-Beijing competition on the continent. The competition between China and the US in Africa, which has been increasing in recent years, plays an important role in the course of the global competition of these two Great Powers. In addition, considering the potential that Africa has, it is possible to say that the effect of the course of this competition on the continent on the global competition will be greater in the future. For this reason, in this study, it is aimed to analyze the competition between the two countries in Africa. In this regard, China's growing influence in Africa in the 21st century and the US policies towards it are examined in this study. Beijing's growing influence in Africa is largely based on its economic relations with the continent. The rapidly growing trade volume, increasing investments, aids and debts turned China into one of the most influential actors on the continent. In addition, the steps taken by Beijing to develop its security relations with Africa and increase its military presence in the continent in recent years had a significant effect on the course of competition. In this regard, Beijing's influence in Africa has been considered a serious threat to American interests, especially since the Obama era. However, complaints by the US about China's presence in Africa remained largely at the level of discourse, and therefore serious results could not be achieved.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.665
Atıf : 9.418
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi