Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 31
 İndirme 17
ARŞİV VE MAHKEME KAYITLARINA GÖRE OSMANLI PAYİTAHTINDA YAŞLI OLMAK (16-18. YÜZYILLAR)
2020
Dergi:  
Diyanet İlmî Dergi
Yazar:  
Özet:

İslâm medeniyeti ve onun bir parçası olan Osmanlılar’da  merhamet nazarıyla bakılan toplumsal kesimler arasında  yaşlılar bulunmaktadır. Yaşlıların bakımı, korunması,  ihtiyaçlarının karşılanması, her toplumun olduğu gibi  Osmanlı’nın da gündeminde yer etmiştir. Bu bağlamda  dinin, kültürün yerleştirdiği, ebeveyne hürmet edilmesini  öngören yaklaşım yaşlıların toplum hayatında saygın  bir yer edinmesini sağlamış, onları korumaya yönelik  toplumsal ve idari çözümler oluşturmuştur. Osmanlı  toplumu, kendi gelenek ve görenekleri çerçevesinde  yaşlıların bakım ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik  çeşitli uygulamaları hayata geçirmiştir.  Yaşlılığı ve yaşlıları tarihsel boyutuyla ele alan, önceki  tecrübeleri ortaya koyan literatürdeki araştırmalar yeterli   gelmemektedir. Meseleyle ilgili birincil kaynaklara dayalı  örnekler ışığında ele alan incelemelere ihtiyaç vardır.  Bu yazıda, 1890’lı yılların zorlu şartlarında kimsesizler  için kurulan Darülaceze öncesinde Osmanlı başkentinde  yaşlıların durumu ele alınmıştır. 16– 18. yüzyıl Osmanlı  Arşivi belgeleri ve başta Üsküdar olmak üzere İstanbul  merkezli mahkeme kayıtlarındaki vakalar çerçevesinde  Osmanlı’da yaşlıların durumuna ve meselelerinin çözümü  için üretilmiş uygulama ve kurumlara ilişkin tespit ve  değerlendirmeler ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Bei̇ng Old İn Ottoman Capi̇tal Accordi̇ng To Archi̇ves and Court Records (16th-18th Centuri̇es)
2020
Yazar:  
Özet:

Elderly people were among the social segments regarded as a subject  of mercy in the Islamic civilization and in the Ottoman Empire, an  important representative of the civilization. As an important social issue,

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Diyanet İlmî Dergi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 441
Atıf : 678
2023 Impact/Etki : 0.082
Diyanet İlmî Dergi