Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 3
Klinik Olarak Prostat Kanseri Şüphesi Olan Olgularda Multiparametrik Prostat Manyetik Rezonans Görüntülemenin Tanıda Etkinliği
2021
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, klinik olarak prostat kanseri şüphesi olan olgularda, tanı amacı ile kullanılan multiparametrik prostat manyetik rezonans görüntüleme (Mp-MRG), raporlama ve data sistemi (PIRADS) rehberinin etkinliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2016-Mart 2019 tarihleri arasında, prostat kanseri lehine pozitif muayene ve laboratuvar bulgularına sahip olgular çalışmaya dâhil edildi (n: 52). Olgular biyopsi öncesi 3Tesla Mp-MRG ile değerlendirildi. PIRADS skorlaması yapıldı ve elde edilen skorlar histopatolojik sonuçlar ile karşılaştırıldı. Mp-MRG nin tanıda sensitivitesi, spesifitesi, pozitif ve negatif prediktif değerleri hesaplandı. Ayrıca difüzyon MRG ile apparent diffusion coefficient (ADC) ölçümü, PSA artışı ve PSA yoğunluğu ile kanser ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Olguların yaşları 48-79 arasında olup, ortalama 65.1±5.8 bulundu. Radyolojik olarak, 5 hasta PIRADS 2, 9 hasta PIRADS 3, 18 hasta PIRADS 4 ve 20 hasta PIRADS 5 olarak skorlandı. Histopatolojik incelemede ise 28 hasta adeno kanser, 3 hasta atipik küçük asiner proliferasyonu (ASAP) 9 hasta benign prostat hiperplazisi (BPH) 4 hasta kronik prostatit ve 3 hasta diğer iltihabi reaksiyon olarak raporlandı. Bu skorlar ile histopatolojik bulgular arasındaki doğruluk oranlarının karşılastırılmasında, sensitivite, spesifite ile negatif ve pozitif prediktif değerleri sırasıyla %67.8, %66.6, %64 ve %70 olarak hesaplandı. Difüzyon MRG ile ADC ölçümü, PSA volümü ve PSA yoğunluğu ile kanser ilişkisi arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Klinik olarak prostat kanseri şüphesi olan olgularda, biyopsi halen en çok kullanılan yöntemdir. Ancak yanlış negatiflik oranı yüksek ve invaziv bir işlemdir. Non-invaziv bir yöntem olan Mp-MRG ile PIRADS skorlamanın, kanser şüphesi bulunan olgularda biyopsi öncesi tercih edilmesi tanı, doğru biyopsi endikasyonu ve tedavi açısından oldukça faydalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Multiparametric prostate magnetic resonance in clinically suspected cases
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study is to investigate the effectiveness of the multiparametric prostate magnetic resonance imaging (Mp-MRG), reporting and data system (PIRADS) guide used for diagnostic purposes in clinically suspected cases of prostate cancer. Instruments and Methods: Between January 2016-March 2019, positive examinations and laboratory findings for prostate cancer were included in the study (n: 52). Events were evaluated by 3Tesla Mp-MRG before biopsy. PIRADS scores were made and the scores obtained were compared with histopathological results. The MP-MRG diagnosis calculated the sensitivity, specificity, positive and negative predictive values. It also studied the relationship between diffusion MRG and apparent diffusion coefficient (ADC) measurement, PSA increase and PSA intensity with cancer. Results: The age of the cases is between 48-79 and the average was 65.1±5.8. Radiologically, 5 patients PIRADS 2, 9 patients PIRADS 3, 18 patients PIRADS 4 and 20 patients PIRADS 5 were scored. In the histopathological study, 28 patients with adenoid cancer, 3 patients with atypical small asiner proliferation (ASAP) 9 patients with benign prostate hyperplasia (BPH) 4 patients with chronic prostatitis and 3 patients with other inflammatory reactions were. To meet the accuracy rates between these scores and histopathological findings, the sensitivity, specificity and negative and positive predictive values were calculated at 67.8%, 66.6%, 64% and 70%, respectively. A positive correlation between diffusion MRG and ADC measurement, PSA volume and PSA intensity and the cancer relationship was found. In clinically suspected cases of prostate cancer, biopsy is still the most commonly used method. But the rate of false negativity is a high and invasive process. The non-invasive method of MP-MRG with PIRADS scores is quite beneficial in terms of diagnosis, correct biopsy indication and treatment, preference of pre-biopsy in cases with cancer suspicion.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 643
Atıf : 2.192
2023 Impact/Etki : 0.048
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi