User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 15
Kadınlarda akciğer kanseri: Klinik özellikler ve sağkalıma etkili faktörler
2008
Journal:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Author:  
Abstract:

Dünya genelinde kadınlarda akciğer kanseri artmaktadır. Sigara içen kadınlarda akciğer kanseri gelişimine yatkınlıktaki farklarla başlayan süreç, hastalık seyrinde de erkeklerden farklar gösterebilmektedir. Bu çalışmada, Ocak 2000-Aralık 2005 tarihleri arasında akciğer kanseri tanısı alan akciğer kanserli kadın hastalarımızın klinik özellikleri ve sağkalıma etkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Yüz dokuz kadın hastanın verileri değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 59.40 ± 11.56 idi ve 17 (%15.6)'si sigara içiyordu. Ailesinde kanser öyküsü olan 20 (%18.3) hastanın, %55'inin ailesinde akciğer kanseri vardı. Başvuruda öksürük (%81.7), nefes darlığı (%78.9) ve göğüs ağrısı (%40.3) en sık görülen semptomlardı. Bronkoskopik olarak tümör yerleşiminin en sık sağ üst lobda (%16.5) olduğu belirlendi. Tüm grupta histopatolojik tanıların dağılımı sırasıyla; adenokanser (%44.9), küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK) (%19.3), tiplendirilemeyen küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) (%22.0), yassı hücreli kanser (%10.1) ve karsinoid tümör (%2.8) olarak belirlendi, sigara içmeyen hastalarda adenokarsinomanın sigara içenlerle karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha fazla olduğu (%44.9/%17.7) görüldü (p< 0.001). Tanı konulduğunda KHDAK'lı hastaların %61.9'u, KHAK'lı hastaların ise %57.1'inde evre IV hastalık olduğu belirlendi. En sık uzak metastaz bölgeleri; kemik (%28.4), karaciğer (%22.9) ve beyin (%11.9) olarak saptandı, 10 hastada birden fazla uzak metastaz vardı. Median sağkalım süresi 288 gün olarak bulundu. Tek değişkenli analizde; ek hastalık olması, primer tümörün büyüklüğü, kemik metastazı, ileri evre hastalık, ECOG performans skorunun ≥ 2 olması, sadece destek tedavi uygulanmasının prognozu olumsuz etkilediği görüldü. Çok değişkenli analizde ise kötü performans durumu (p= 0.003), ileri evre (p= 0.002) ve kemik metastazı bulunmasının (p= 0.04) sağkalımı olumsuz etkilediği belirlendi. Kadınlarda akciğer kanserinin klinik özellikleri, seyri ve sağkalıma etkili faktörlerin tanımlanması gelecekteki tedavi yaklaşımlarımızın ülkemize ait veriler ışığında belirlenmesine katkı sağlayacaktır.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 161
Cite : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi