Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 2
ELAZIĞ İLİNDEKİ KOBİ’LERİN MALİYET VE YÖNETİM MUHASEBESİ SİSTEMLERİNİN CHAID ANALİZİ İLE İNCELENMESİ
2018
Dergi:  
Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, gelir elde etmeleri, istihdam yaratmaları, ara malı üretmeleri, ekonomiye katkıları, küçük ve esnek yapıları nedeniyle ekonominin vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmiştir. Günümüzde gelişen teknoloji ve rekabet, büyük işletmeleri olduğu gibi küçük işletmeleri de değişime zorlamaktadır. KOBİ'lerin küçük ve esnek yapıları bir avantaj olarak sınıflandırılsa da, kurum kültürü, bilgi sistemleri, çalışanlar ve sermaye gibi farklı alanlardaki yapısal eksiklikler değişime karşı en büyük dezavantajlardır. KOBİ’lerin varlıklarını sürdürebilmeleri büyük işletmelere göre daha zordur. Pazarda var olabilmek için kullanabilecekleri en önemli rekabet silahları ise yönetim bilgi sistemleridir. Yönetim bilgi sistemlerinin en eskisi muhasebe bilgi sistemidir. Muhasebe bilgi sistemi; işletme personeline, yöneticilerine ve işletmeyle ilgili dış paydaşlara karar alma sürecinde yardımcı olan ve gerekli bilgiyi sunan bir bilgi sistemdir. Muhasebe bilgi sistemi teknolojik gelişmelerden etkilenen ve yönetim tarafından desteklenmesi gereken bir sistemdir. Çalışmada büyük miktarda veri içerisinden gizli kalmış değerli ve kullanılabilir bilgileri açığa çıkarma özelliği olan Veri Madenciliği, Veri Madenciliği yöntemlerinden de segmentasyon için en uygun yöntem olan ChiSquare Automatic Interaction Detector (CHAID) karar ağacı algoritması kullanılmıştır. Çalışmada KOBİ’ler ayrı bir maliyet-yönetim muhasebesi birimlerinin olmadığını belirtmekte, genel olarak alt birim bazında bir yapılanmanın olmadığı görülmektedir. KOBİ’ler hammadde ve stok takiplerini muhasebe bilgi sisteminden yaptıklarını, muhasebe biriminden elde edilen her türlü bilginin anında yönetim ile paylaşıldığını belirtmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 136
Atıf : 306
2023 Impact/Etki : 0.154
Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi