Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
SİEGFRİED LENZ’İN (TRÜMMERLİTERATUR) YIKINTI EDEBİYATI ÖRNEĞİ OLARAK “ALMANCA DERSİ” ROMANI* / Siegfried Lenz’s “German Lesson” As an Example of Rubble Literature (Trümmerliteratur)
2016
Dergi:  
Edebiyat ve Beşeri Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz Savaş sonrası Alman yazınının Yıkıntı Edebiyatı (Trümmerliteratur) olarak söz konusu edilen dönemin önemli temsilcilerinden olan Siegfried Lenz, “Almanca Dersi” romanını 1960’lı yıllarda kaleme almıştır. “Almanca Dersi” İkinci Dünya Savaşı sonrası Alman yazınını yansıtan önemli bir yapıttır. Yazarın başyapıtı olarak bilinen bu roman Almanya’da uzun yıllar ders kitabı olarak okutulmuş ve Alman yazınında önemli bir başarıyı elde etmiştir. Bu çalışmada, Nazilerin İkinci Dünya Savaşı sonrasında savaş suçları mahkemelerinde ‘sadece görevlerini yaptıkları’ yönündeki söylemleri ve ‘görev tutkusu’ ile ilgili yaptıkları savunmaları savaşın izlerinin sürülmesi bağlamında irdelenmektedir. Ayrıca nasyonal sosyalizm döneminde uygulanan resim yasağının gereklerini yerine getirmek için çabalayan bir baba ile onun yaptıklarını onaylamayan oğlu Siggi’nin öyküsü anlatılır; Siggi’nin ‘görev tutkusu’ konulu kompozisyon ödevini yazmadığı için ıslahevine gönderilmesi ile başlayan roman ressam Max Ludwig Nansen’in denetlenmesi çerçevesinde kurgulanmıştır. Son olarak bu dönemin en baskın kavramlarından olan “sadakat anlayışı” savaşın gerçekleriyle ilişkilendirilirken olay örgüsü boyunca yapılan çeşitli göndermeler nasyonal sosyalizmi çağrıştırması bakımından ele alınmıştır. Anahtar kelimeler: Siegfried Lenz, Savaş Sonrası Yazın, Almanca Dersi. Abstract One of the pioneers of the post-war German literature (Trümmerliteratur), Siegfried Lenz wrote his novel “The German Lesson” in 1960s. “The German Lesson” is an important novel reflecting German literature after the Second World War. The novel, which is known as the writer’s masterpiece, has been used as course book and took its place in German literature. In this study, Nazi’s discourses that “they only fulfilled their duties” and their defences about “passion for duty” in war crime courts after Second World War have been analysed in context with tracing the war.This study is also concerned with the story of a father who endeavours to abide by the picture ban practiced in National Socialism period, and his son Siggi who does not approve of what his father is doing. The novel starts with Siggi’s transfer to youth detention centre for not preparing homework on “Passion for Duty”, and it is framed around his police father’s inspection of the painter Max Ludwig Nansen who was forbidden in Hitler period. Finally, understanding of loyalty, one of the most dominant concepts of this period, and various references throughout the plot related to realities of the war will be dealt for evoking National Socialism. Keywords: Siegfried Lenz, Post-war German Literature, German Lesson

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Edebiyat ve Beşeri Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 535
Atıf : 438
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q4
432/520

Edebiyat ve Beşeri Bilimler Dergisi