Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Palyatif Bakımda Nörolojik Hastalıklarda Hemşirelerin Bilgisi Yeterlimi?
2021
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Toplumdaki yaşlı sayısının artması ile birlikte nörodejeneratif hastalıkların sayısı artmakta ve bu hastaların palyatif bakım hemşireliği, buna yönelik eğitim programları daha çok önem kazanmaktadır. Bu çalışma hemşirelerin palyatif bakım ve nörolojik hastalıklarla ilgili bilgisini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Palyatif bakım merkezinde çalışan en az 6 aylık tecrübesi olan 41 hemşire çalışmaya alındı. Hemşirelerin yaş, cinsiyet, çalışma tecrübesi, palyatif bakım tecrübesi, eğitim durumu, palyatif bakım kursu alıp almadıkları kayıt edilidi. Palyatif bakım ve nörolojik hastalıklar ile ilgili 20 soru içeren bir anket uygulandı. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 40.73 idi ve %70.7’si kadındı. Çalışma tecrübeleri ortalaması 18 yıl ve %48.8’inin eğitim durumu lisansdı. Hemşirelerin %46.3’ünün palyatif bakım tecrübesi 5 yıl ve üzeriydi, %51.2’si palyatif bakım kursu almıştı. Hemşirelerin yaşı, cinsiyeti, eğitim düzeyleri ve çalışma tecrübeleri test sonuçlarını etkilemezken, palyatif bakım tecrübesi olanların ve palyatif bakım kursu alanların nörolojik hastalıklar konusunda daha doğru yanıtlar verdiklerini saptadık (p<0.05). Sonuç: Palyatif bakım hemşirelerinin bilgi seviyelerini ve mevcut eksiklerini belirlemek, hem uygun eğitim programlarının hazırlanması, hemde hastalara verilen palyatif bakımın kalitesini artırmak açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Do Nurses Have Enough Knowledge In Neurological Diseases In Palliative Care
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: The number of neurodegenerative diseases increases with the increasing number of the elderly in the community, and palliative care nursing for these patients and training programs for palliative care nursing gain more importance. This study was carried out to evaluate the knowledge of nurses about palliative care and neurological diseases. Material and Methods: 41 nurses with at least 6 months of experience working in a palliative care center were included in the study. The ages, sexes, work experiences, palliative care experiences, educational statuses and whether they had received palliative care courses were recorded. The questionnaire had 20 questions about palliative care and neurological diseases. Results: The average age of the nurses included in the study was 40.73 and 70.7% were female. The mean work experience was 18 years and the education level of 48.8% was a bachelor's degree. 46.3% of the nurses had 5 years or more palliative care experience, 51.2% of them had taken a palliative care course. While the ages, sexes, education levels and work experiences of the nurses did not affect the study results, we found that those with palliative care experience and those who took palliative care courses gave more accurate answers to the questions on neurological diseases (p<0.05). Conclusions: Determining the level of knowledge and current deficiencies of palliative care nurses is important both in terms of preparing appropriate training programs and improving the quality of palliative care provided to patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 436
Atıf : 182
2023 Impact/Etki : 0.005
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi