Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 53
 İndirme 11
TÜRK MACAR DOSTLUK ANTLAŞMASI (18 ARALIK 1923) & TÜRK MACAR POLİTİK İLİŞKİLERİ
2018
Dergi:  
Balkan Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tarihsel olarak Türk ve Macar halkları arasındaki ilişki uzun ve geleneksel bir dostluğa dayanmaktadır. Mohaç Meydan Muharebesi ile başlayan yaklaşık 150 senelik Osmanlı hâkimiyeti Türk-Macar kültürel ilişkilerine tartışmasız büyük katkıda bulunmuştur. Tarih boyunca bu iki halk birçok dönemde ya karşı karşıya gelmiş ya da ortak hareket etmişlerdir. Örneğin bu iki kadim millet I. Dünya Savaşı’nda müttefik olarak savaşmıştır. I. Dünya Savaşı sonrasında her iki imparatorluğun da yıkılmasının ardından kendi millî/ulus devletlerini kurmuşlardır. Türkiye ve Macaristan, 1920’li yıllardan itibaren ilişkilerini hem geliştirmek hem de resmiyete dökmek için 18 Aralık 1923 tarihinde bir dostluk antlaşması imzalamışlardır: Türk Macar Dostluk Antlaşması.     Mustafa Kemal Atatürk Dönemi’nde iki ülke arasındaki ilişkiler oldukça yoğun ve dostane bir şekilde ilerlemiştir. I. Dünya Savaşı sonrasında Macaristan ve Türkiye aynı kaderi yaşamıştır: Savaşa katılan her iki imparatorluk da tarih sahnesinden çekilmiştir. Savaş sonrası imzalanan Trianon Antlaşması ve Sevr Antlaşması çok ağır maddeler içeriyordu. Her iki antlaşma da Macar ve Türk milletine yaşam hakkı tanımıyordu. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Anadolu’da emperyalizme karşı başlayan devrim, Macarlar tarafından heyecanla ve büyük bir umutla takip edilmiş ve takdirle karşılanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Balkan Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 452
Atıf : 1.855
2023 Impact/Etki : 0.192
Balkan Sosyal Bilimler Dergisi