Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 30
 İndirme 29
Uluslararası Örnekler Çerçevesinde Uluslararası Uyuşmazlıkların Barışçı Çözüm Yolları
2017
Dergi:  
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Uluslararası uyuşmazlıklarda kuvvet kullanımı, belli istisnalar dışında yasaktır. Böyle bir kuralın varlığı sebebiyle günümüzde uluslararası uyuşmazlıkların barışçı çözüm yöntemleri daha da önem kazanmıştır. Diplomatik ve yargısal yollar olarak ifade edilen bu yöntemler, tarihte birçok kez denenmiş, kimisinde başarılı kimisinde başarısız olunmuştur. BM Antlaşması’nın 33. Maddesinde, uluslararası uyuşmazlıkların barışçı çözüm yolları sayılmıştır. Buna göre; görüşmeler, dostça girişim, arabuluculuk, araştırma, soruşturma, hakemlik, mahkeme, bölgesel örgütlere ve andlaşmalara başvurma ve ihtiyari diğer yollar, uluslararası uyuşmazlıkların barışçı çözüm yollarıdır. Diplomatik çözüm yollarından görüşmelere örnek olarak Türkiye-Ermenistan görüşmeleri verilebilir. Bu görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Dostça girişim yoluna ise, Oslo Andlaşması ile sonlanan İsrail-Filistin müzakereleri örnek verilebilir. Burada Norveç’in dostane girişiminin, sorunu esaslı ve sürekli şekilde çözmese de başarılı bir girişim olduğu ifade edilebilir. Arabuluculuğa örnek olarak ise Kıbrıs müzakereleri verilebilir. Dönemin BM Genel Sekreteri Annan’ın arabuluculuğunda gerçekleştirilen müzakereler sonuçsuz kalmıştır. Araştırma ve Soruşturma Komisyonları’ndan yakın tarihte ön plana çıkanı ise Suriye Kimyasal Silah Araştırma ve Soruşturma Komisyonu’dur. Bu Komisyon, o döneme ilişkin önemli tespitler yapmıştır. Bir diğer yöntem olan uzlaştırma yoluna ise Filistin Uzlaştırma Komisyonu örnek verilebilir. Bu Komisyon da önemli çalışmalar yapmış olsa da sorunu kalıcı şekilde çözmeyi başaramamıştır. Yargısal çözüm yollarından hakemliğe, ‘’Eritre-Yemen Deniz Alanlarının Sınırlandırılması Tahkimi’’ örnek verilebilirken, mahkeme yoluna ise UAD’nin Kosova’ya ilişkin olarak vermiş olduğu danışma görüşü örnek gösterilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 491
Atıf : 2.582
2023 Impact/Etki : 0.171
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi