Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
KAYNAK BAĞIMLILIĞI KURAMI TEMELİNDE STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ: TEORİK BİR İNCELEME
2023
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy University Journal of Social Sciences Institute
Yazar:  
Özet:

Stratejik insan kaynakları yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY)’nin temel meselelerinin stratejik anlamda incelenmesinin neleri içerdiğini açıklamayı benimseyen bir kavramdır. Açık bir sistem içerisinde örgütler kıt kaynakları yönetmeye çalışarak çevreye uyum sağlamayı ve rekabet avantajı elde ederek güç kazanmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, stratejik İKY uygulamalarının örgütün stratejisi ile uyumlu olması rekabet avantajı kazanmada önem teşkil etmektedir. Kaynak Bağımlılığı Kuramı, örgütlerin yaşamlarını sürdürmesi ve rekabet avantajı elde etmesi için örgütler arasındaki ve örgüt içindeki güç ilişkilerini açıklamaya çalışarak örgütlere bu ilişkileri yönetme konusunda stratejiler sunmaktadır. Örgütlerin stratejik planlama süreci boyunca yetenekli ve ikame edilemeyen çalışanlara olan ihtiyacı, insan kaynaklarının rolünü oldukça önemli hale getirmektedir. Dolayısıyla, güç ve politik düzlemde yer alan İK departmanının değerli ve kıt kaynaklar üzerindeki kontrolü sebebiyle örgütteki gücü artabilir ve bu bağlamda İKY uygulamalarının stratejik olmayan belirleyicilerini Kaynak Bağımlılığı Kuramı temelinde anlamak gerekmektedir. Bu çalışmada, İKY uygulamalarının stratejik olmayan belirleyicilerini anlamak için stratejik İKY’nin Kaynak Bağımlılığı Kuramı’na dayanarak incelenmesi amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Strategic Human Resource Management Based On Resource Dependence Theory: A Theoretical Review
2023
Yazar:  
Özet:

Strategic human resource management is a concept that aims to explain what is involved in examining the core issues of HRM from a startegic perspective. Organizations in an open system aim to adapt to the environment by trying to manage scarce resources and gain power by gaining competitive advantage. In this context, it is important that strategic HRM practices are in line with the strategy determined by the organization in order to gain competitive advantage. Resource dependence theory tries to explain the power relations between and within organizations in order for organizations to survive and gain competitive advantage, and offers strategies for organizations to manage these relations. Organizations’ need for skilled and non-substituble employees throughout the strategic planning process makes the role of human resources very important. Therefore, the power of the HR department, which is located on the power and political plane, may increase in the organization due to its control over valuable and scarce resources, and in this context, it is necessary to try to understand the non-strategic determinants of HRM practices on the basis of resource dependency theory. In this article, it is aimed to examine strategic HRM based on Resource Dependence Theory to comprehend the non-strategic determinants of HRM practices.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Mehmet Akif Ersoy University Journal of Social Sciences Institute

Alan :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 650
Atıf : 2.670
2023 Impact/Etki : 0.149
Mehmet Akif Ersoy University Journal of Social Sciences Institute