Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 24
 İndirme 1
Weed Control and Crop Production Practices in Cotton Production in Diyarbakır Province of Turkey
2015
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Pamuk tarımı, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde çok önemlidir. Yabancı otlar, pamuk tarımında  karşılaşılan en önemli sorunlardan birisidir. Bu çalışmada, bölgedeki yabancı otlarla mücadele yöntemleri, uygulanan bitki yetiştirme teknikleri, en önemli yabancı ot türleri ve karşılaşılan sorunları değerlendirmek amacıyla Diyarbakır ilinde bir anket çalışması yürütülmüştür. Ayrıca, tarımsal yayım uygulamalarının yabancı ot kontrolüne etkisi de araştırılmıştır. Bu amaçla, 75 pamuk üreticisine anket uygulanmıştır. Ankette pamuk üreticilerine uyguladıkları ekim nöbeti, toprak işleme, sulama ve yabancı ot kontrol yöntemlerini içeren 15 soru sorulmuştur. Ayrıca, pamuk tarlalarında en fazla karşılaştıkları yabancı otlar da belirlenmiştir. Araştırma sonucunda pamuk taralalarında en yaygın görülen yabancı otların Xanthium strumarium L. (domuz pıtrağı), Sorghum halepense (L.) Pers. (kanyaş), Amaranthus retroflexus L. (horozibiği), Cynodon dactylon (köpekdişi ayrığı), Physalis spp.  [Physalis philadelphica Lam. (fener otu) and Physalis angulata L. (fener otu), Solanum nigrum L. (kopek üzümü), Portulaca oleracea L. (semiz otu) ve Cyperus rotundus L. (topalak) olduğu saptanmıştır. Üreticilerin coğunun çıkış öncesi ve sonrası yabancı ot ilaçlarını, ekim öncesi ve bitki gelişimi döneminde kullandıkları görülmüştür. Ankete katılanların % 63.4’ü pamuğun ön bitkisinin pamuk, %18.3’ü buğday ve %16.9’ü ise mısır olduğunu ifade etmişlerdir. Bölgede yaygın olarak sonbaharda kulaklı pulluk, ekimden önce kültüvatör ve tapan uygulamalarını içeren geleneksel toprak işleme yönteminin kullanıldığı tespit edilmiştir. Üreticilerin %70’inden daha fazlası yabancı ot kontrolünde toprak işleme sisteminin önemli oranda etkili olduğunu belirtmişlerdir. Bu çalışmanın sonucunda, bölge koşullarına uygun bitki yetiştirme ve yabancı ot kontrol yöntemlerinin araştırılmasının ve seçilmesinin çok önemli olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.025
Atıf : 5.689
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi