Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 3
Biyofilik Tasarım Bağlamında Osmaniye Kadirli Belediyesi Hizmet Binasının Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
JENAS Journal of Environmental and Natural Studies
Yazar:  
Özet:

Biyofilik tasarım, genel olarak insan ve mekan arasındaki etkileşime doğanın dahil edilmesi anlamına gelmektedir. Doğa, insan psikolojisini ve sağlığını olumlu yönde etkilemesi, rahatlatıcı, motivasyon arttırıcı ve iyileştirici özellikleri ile mimari tasarımlarda biyofilik unsur olarak ele alınmaktadır. Kentleşmelerin hızla artmasına bağlı olarak doğadan yoksun kapalı ve açık mekânlarda yaşanmasının getirdiği olumsuzluklar, biyofilik tasarım kavramının yeni bir yaklaşım olarak mimarlık ortamında yer edinmesini hızla artırmaktadır. Biyofilik tasarım yaklaşımının en etkin uygulandığı mekânlardan biri de çalışma/ofis mekânlarıdır. Çalışanlar zamanlarının çoğunu ofis içinde geçirdikleri göz önünde bulundurulduğunda, iç mekân ve dış mekân arasında denge kurmak, doğayla iç mekânı bütünleştirmek, modern çalışma ortamında çalışanların kendilerini rahat, ilgili ve çevrelerine bağlı hissedebilmeleri bakımından çok önemlidir. Bu kapsamda çalışma, Osmaniye'ye bağlı Kadirli İlçesinde, 2009 yılında bir yarışma projesi sonrasında birincilik kazanan projenin uygulandığı Kadirli Belediyesi Binasını konu edinmektedir. Çalışmada, öncelikle literatür taraması ile biyofilik tasarım yaklaşımı, ilkeleri ve çalışma/ofis yapılarındaki önemi kuramsal bir bakış ile ortaya konmaktadır. Sonrasında Kadirli Belediyesi Hizmet Binası, yerinde gözlem yapılarak biyofilik tasarım ilkeleri bakımından analiz edilmektedir. Analizden elde edilen veriler, belediye binasının kapalı mekânlarında doğanın unsurlarına yeterince yer verilmediğini, açık mekânlarında ise binanın konumlanması ve tasarım kararları doğrultusunda doğa ile daha fazla ilişki kurulduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, belediye binasının çalışanlarının doğayla etkileşimini artırmak amacıyla kapalı mekânlarında (giriş, dolaşım ve ofis mekânları), örnekler üzerinden öneriler geliştirilmektedir. İlçenin yönetiminin sağlandığı en prestijli binası olarak, doğanın öğeleriyle ilişkilendirilmiş mekân önerilerinin hayata geçirilmesiyle Kadirli Belediyesi Hizmet Binasının, çevresine ve kullanıcılarına yeni bir anlam katacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




JENAS Journal of Environmental and Natural Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

JENAS Journal of Environmental and Natural Studies