Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
ŞİİR SORUNU ÜZERİNE YA DA ŞİİR OLARAK SORUNSALLAŞTIRMA
2021
Dergi:  
Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute
Yazar:  
Özet:

Bu yazı şiir “kavramı” vesilesiyle, hiç olmazsa bir şiirin misaliyle — Ece Ayhan’ın Şiir Alınlıkları Üzerine şiiriyle —, şiirin sorunsallaştırılmasına çalışır. Bu amaçta, Félix Guattari ve Gilles Deleuze’ün verdikleri felsefenin kavram imalatı olarak tanımı, kavramların imalatı olarak sorunların imalatına ulaşılmasına yardımcı olur. O zaman da kavramların imalatının sadece sorunların yüzeylerinde — olay olarak — vuku bulduğu ortaya çıkar. Bu yazının yazıtındaki şiirin temin ettiği “şiir alınlıkları”nın yüzey olayı olduğunu unutmaksızın, bu sefer tam da şiiri sorunsallaştırmak gerekir. Poiēsis’in felsefe tarafından imalat olarak tanımlanışı imalat edimini olayların yüzeylerinde açığa vurmaya varamasa da, yine de Martin Heidegger onu menşeine, temeline ve derinliklerine taşıma teşebbüsüyle orada (şiirde) en tehlikeli olan ve en garip olan ne varsa onda bir istisna poetikası ve politikası olarak yeniden temellendirir. Buna teslim olmaksızın, bu yazı Şiir Alınlıkları Üzerine’yi şiirlerin yüzeyine doğru kaçırmaya çalışır — istisna hâlinde değil, ama sorunsallaştırma olarak şiirin misali hâlinde.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Özet:

Cet article essaie de parvenir à une problématisation de la poésie à travers “le concept” de poésie, sinon avec l’exemple d’un poème (d’Ece Ayhan intitulé Sur les frontons de poésie) en épigraphe. Pour cela, la définition dont Gilles Deleuze et Félix Guattari donnent de la philosophie comme production des concepts sert à en départir pour arriver à la production des problèmes en tant que production des concepts. Il apparait donc que c’est seulement sur les surfaces des problèmes que la production des concepts advient — comme événement. Sans oublier que l’exemple de poème en épigraphe procure “les frontons de poésie” comme événement de surface, il arrive qu’il faut néanmoins problématiser la poésie même. Si la définition de la poiēsis par la philosophie comme la production d’une œuvre n’arrive pas à y élucider l’acte de production sur les surfaces des événements, toutefois, dans une attente de l’amener à ses sources, à ses fondements et à ses profondeurs, Martin Heidegger y refonde ce qu’il y a de plus dangereux et de plus étrange dans la poésie comme une poétique et politique d’exception. Sans y céder, cet article essaie de faire fuir Sur Les Frontons de Poésie vers les surfaces des poésies non comme exception mais comme exemple de la problématisation en tant que poésie.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.206
Atıf : 4.759
2023 Impact/Etki : 0.31
Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute