Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 50
 İndirme 15
Giresun – Şebinkarahisar'da Geleneksel Bir Dokuma Türü: Mazman
2016
Dergi:  
Akdeniz Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Anadolu'da geleneksel sanatlar içinde geleneksel dokumalar da önemli bir yer tutar. İnsanın beslenme ihtiyacından sonra giyinme, sarınma, soğuktan ya da sıcaktan korunma ihtiyacı gelir. Geleneksel sanatların özellikleri iklim, yaşam biçimlerine bağlı olarak oluşur. Burada konu edilen Şebinkarahisar ve çevresindeki giyim, örtü, yaygı ve taşımada kullanılan dokumalarının da kendine has özellikleri vardır. Dokumaların malzemeleri bölgede beslenen hayvanların ya da yetişen bitkilere bağlı olarak değişir. Bu bölgenin dokuma yaygıları içinde kıldan dokunan bir tür olan at ve eşek örtüsü olarak kullanılan ve mazman denilen dokumanın kendine has dokuma ve desenleme tekniği vardır. Bu dokuma mazman denilen dikey tezgahta dokunduğu için bu ismi almıştır. Mazmanın malzemesi yöredeki keçi kılıdır, dokuma tekniği, çözgü yüzlü bez ayağıdır. Çözgü yüzlü dokunan yaygılarda tek renk ya da renkli çözgüden şeritler görülürken mazmanın bunlardan farkı desenleme tekniğidir. Bölgede çözgü yüzlü ama desensi olanlara palaz denir. Desenler iki renkli desen atkılarından yapılır.  Atkılar iki el ile üçlü çözgü gruplarının üstünden ve altından geçirilerek yapılır. Her atlamadan sonra alt ve üst atkı yer değiştirir. Desenli alanlarda ayrıca zemin atkısı yoktur. Bu desenleme tekniği daha çok Araplardaki çözgü yüzlü yaygıların desenlemesinde uygulanır. Bu bölgeye nasıl geldiği bölge halkı tarafından bilinmemektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2016
Yazar:  
2016
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Akdeniz Sanat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 345
Atıf : 951
2023 Impact/Etki : 0.094
Akdeniz Sanat Dergisi