Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 2
SADRAZAM HEKİMOĞLU ALİ PAŞA HAKKINDA BİYOGRAFİK TARİHİ BİR ESER
2022
Dergi:  
Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]
Yazar:  
Özet:

Bu yazıda 18. yüzyıl sadrazamlarından Hekimoğlu Ali Paşa hakkında yazılmış olan Metâliü’l-âliye fî Gurreti’l-gâliye hakkında bilgi verilecektir. Hekimoğlu Ali Paşa’nın oğlu İsmail Ziyâeddin Efendi eserinde, babası Hekimoğlu Ali Paşa’nın doğumundan vefatına kadar hayatını; aldığı görevleri, tayin yerlerini, yaptığı hizmetleri, inşa ettirdiği binaları, vesile olduğu hayır işlerini anlatmıştır. Yazma eserde ayrıca Ali Paşa’nın şiirleri ve Ali Paşa’ya çesitli vesilelerle yazılan şiirler bulunmaktadır. Burada Metâliü’l-âliye fi Gurreti’l-Gâliye genel hatlarıyla tanıtılacaktır. Ali Paşa’nın daha önce yayınlanmamış şiirleri incelenecektir. Ali Paşa için üç defa sadrazam oluşu, yaptırdığı cami, çeşme, kütüphane ve görevlerindeki âdil idaresi, savaşları, zaferleri, başarıları vd sebeplerle oldukça fazla sayıda şiir yazılmıştır. Ziyâ’î İsmail Bey, babası Hekimoğlu Ali Paşa’ya hayatı boyunca veya vefatından sonra çok fazla şiir yazıldığını bunların hepsini okuyucuda bıkkınlık yaratmasın diye eserine dahil etmediğini ifade etmiştir. Ayrıca Metâliü’l-âliye fi Gurreti’l-gâliye’de Ziyâ’î’nin eserinde yeri geldikçe atasözü mahiyetinde, duruma uygun, yazarını belirterek veya belirtmeden tek beyitli şiirlere yer verdiği görülmektedir. O dönemde nazmın nesre göre daha ön planda olması veya duruma uygun atasözü mahiyetinde beyitlerin kullanılmasının anlatımı daha estetik ve etkili kıldığı düşüncesi ile mensur eserlerde hayat dersi veren beyitlere yer alabilmektedir. Ziyâ’î babası için yazılan şiirlerin hepsini eserine almadığı halde eserde Hekimoğlu Ali Paşa ile ilgili fazla sayıda şiir bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]

Dergi Türü :   Uluslararası

Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi [Journal Of Old Turkish Literature Researches]