Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
The Effects of Childhood Trauma Experiences and Attachment Styles on Cyberbullying and Victimization among University Students
2021
Dergi:  
Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencileri arasında siber zorbalık ve mağduriyet yaygınlığını ortaya çıkarmak; çocukluk çağı travmatik deneyimlerinin, bağlanma tarzlarının ve siber zorbalık ve mağduriyet düzeylerinin bazı değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemek ve çocukluk travması deneyimlerinin ve bağlanma stillerinin siber zorbalık ve mağduriyet üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YİYE-II), Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği (ÇÖYÖ) ve Siber Mağduriyet ve Zorbalık Ölçeği (SMZÖ) kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin siber mağdur alt ölçeğindeki puanları ile siber zorba alt ölçeği arasında yüksek düzeyde, pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=.656; p=.000). Siber mağdur alt ölçeğinin puanları ile kaçıngan bağlanma ve kaygılı bağlanma alt ölçeği arasında düşük düzeyde, pozitif yönde anlamlı bir korelasyon vardı (r = .129; p = .004; r = .193; p = .000). Öğrencilerin kaçıngan ve kaygılı bağlanma seviyeleri arttıkça, siber mağduriyet seviyeleri de artmaktadır. Ayrıca, siber mağdur alt ölçeğindeki öğrencilerin puanları ile çocukluk çağı travması puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = .286; p = .000). Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, kaçıngan, kaygılı bağlanma stilleri ve çocukluk çağı travmatik yaşantılarının siber zorbalık ve siber mağduriyet açısından yordayıcı faktörler olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda ailelerin çocukları ile sağlıklı bir iletişim kurmaları siber zorbalık ve mağduriyetin önlenmesi açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 37
Atıf : 5
Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi