Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 50
 İndirme 15
2011 Sonrasında Türkiye-Mısır İlişkilerinde Yaşanan Ani Yükseliş ve Sert Düşüşü Anlamak
2020
Dergi:  
Siyasal: Journal of Political Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu makale, Türkiye-Mısır ilişkilerinde 2011 sonrasında meydana gelen sert salınımları ve süregiden bunalımı açıklamaya çalışmaktadır. Bu çerçevede, Arap Ayaklanmaları sonrasında yaşananların ikili ilişkiler tarihinde istisnai bir döneme işaret ettiğini savlamakta ve bunu daha iyi anlayabilmek için dört temel etmene işaret etmektedir: Bölgesel güç dengesindeki değişimler, ekonomik zorluk ve fırsatlar, siyasal seçkinlerin kimlik ve ideolojileri ve son olarak iç politik kaygı ve hesaplamalar. Makale öncelikle, Mısır’daki halk ayaklanmasıyla birlikte başlayan geçiş döneminde Ankara’nın Mısır’a yönelik dış politika açılımının ve Kahire’nin buna verdiği olumlu tepkinin arkasında yatan bölgesel, siyasi ve ekonomik sebepleri anlamaya çalışmaktadır. İkinci olarak, makalede Mısır’da 2012’de Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi’nin iktidara gelmesiyle birlikte ikili ilişkilerin ulaştığı tarihî zirve noktası ele alınmaktadır. Bu yapılırken, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Müslüman Kardeşler arasındaki ideolojik uyuma ve Türkiye’nin Mısır’daki Mursi iktidarını ekonomik ve siyasi anlamda desteklemekte oynadığı role özellikle vurgu yapılmaktadır. Makalede son olarak, Mursi’yi iktidardan uzaklaştıran 2013 darbesine Türkiye’nin verdiği sert tepki ve Mısır’ın süreç içerisinde bu tepkiye verdiği yanıtlar incelenmektedir. Bu kapsamda, bir yandan bölgesel güç dengelerindeki değişimler, diğer yandan her iki ülkede de iç politika kaynaklı sorunlar ve ideolojik kutuplaşma çerçevesinde iç politika-dış politika geçirgenliğinin söylemsel anlamda arttığı gerçeği göz önünde bulundurulmaktadır. Araştırma, 2011 sonrası ikili ilişkilerin siyasi ve ekonomik boyutlarına dair haber, veri ve analizlerin taranmasına ek olarak, Türkiye-Mısır ilişkilerinde rol ve/veya tecrübe sahibi Türkiyeli ve Mısırlı diplomat, siyasetçi, bürokrat, iş insanı ve sivil toplum görevlileriyle yapılan derinlemesine görüşmelere dayanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Understanding the sudden rise and severe decline in the Turkish-Egyptian relations after 2011
2020
Yazar:  
Özet:

This article tries to explain the severe releases that occurred in the Turkish-Egyptian relations after 2011. In this framework, he claims that what happened after the Arab Rebellion marked an exceptional period in the history of bilateral relations, and points to four foundations to better understand this: changes in regional power balance, economic difficulties and opportunities, identities and ideologies of political electors, and ultimately internal political concerns and calculations. The article, first of all, tries to understand the regional, political and economic reasons behind Ankara’s opening of foreign policy to Egypt and Cairo’s positive reaction to it in the transitional period, which began with the mass rebellion in Egypt. Secondly, the article discusses the historic peak in which bilateral relations have reached with the arrival of Muslim Brotherhood candidate Mohammed Mursi to power in 2012 in Egypt. This is emphasized on the ideological harmony between the Justice and Development Party and the Muslim Brothers and the role of Turkey in supporting the Mursy power in Egypt in an economic and political sense. Finally, the article examines the strong reaction of Turkey to the 2013 coup that removed Mursi from power and the reaction of Egypt to that during the process. In this context, on the one hand, the changes in regional power balances, on the other hand, the problems arising from internal policy in both countries and the fact that the internal and external policy passivity in the framework of ideological polarization has increased in a speechful sense. The study, in addition to the scan of news, data and analysis on the political and economic dimensions of bilateral relations after 2011, is based on deep discussions with Turkish and Egyptian diplomats, politicians, bureaucrates, businessmen and civil society officials who have a role and/or experience in the relations between Turkey and Egypt.

Anahtar Kelimeler:

Understanding The Sudden Rise and The Sharp Fall In Turkish-egyptian Relations After 2011
2020
Yazar:  
Özet:

This article seeks to explain sharp oscillations that have taken place in Turkish-Egyptian relations after 2011. In this context, it argues that post-Arab uprising developments are exceptional, considering the history of bilateral relations. To explain this development, the article highlights four main factors: shifts in the regional balance of powers, economic difficulties and opportunities, ideology and identity of political elites, and domestic political concerns and calculations. The article first examines the regional, political, and economic motives behind Ankara’s foreign policy opening toward Egypt and Cairo’s positive reaction during the transition period following the 2011 revolt. Second, the article sheds light on the historical peak in Turkish-Egyptian relations following the victory of the Muslim Brotherhood candidate Muhammad Morsi in the 2012 presidential elections. More specifically, the article focuses on the ideological affinity between the Brotherhood and the Justice and Development Party and the role of Turkey in supporting Morsi’s government politically and economically. Lastly, the study investigates the harsh reaction of Turkey to the 2013 military coup against Morsi and Egypt’s responses by investigating the shifts in the regional balance of powers and the porous line between domestic politics and foreign policy in both countries at the discourse level due to the rising problems and ideological polarization in domestic politics. The research is based on scanning of news, data, and analyses of political and economic dimensions of bilateral relations, along with personal in-depth interviews with Turkish and Egyptian diplomats, politicians, bureaucrats, businesspersons, and NGO officials who have a role and/or experience in Turkish-Egyptian relations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Siyasal: Journal of Political Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 395
Atıf : 1.882
2023 Impact/Etki : 0.039
Siyasal: Journal of Political Sciences