Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Sülfürlü Mineraller İçeren Maden Yataklarında İşletme Sırasında ve Sonrasında Asit Kaya (Maden) Drenajlarının Oluşup Oluşmayacağına Yönelik Kestirimler: Akdağ, Karıncadağ ve Bolkardağ Örneği
2014
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Parajenezlerinde sülfürlü mineraller içeren madenlerin gerek işletilmeleri sırasında ve gerekse işletme sonrası başta akifer kaynakları olmak üzere çevrede oluşturacakları asit kaya/maden drenajı oluşup oluşmayacağının önceden kestirilmesi önemlidir. Türkiye’de son 20 yıldır önem kazanan bu konularda henüz bir geleneğin oluşturulduğu söylenemez. Ancak özellikle düşük tenörlü altın madenleriyle gündeme gelen çok geniş alanlarda sürdürülen açık işletmeler ve büyük hacimli topografik değişimler çevresel kirlenmeler konusunda dikkat çekmiş ve asit kaya/maden drenajlarının sorgulanmasını gerektirmiştir. Bu çalışmada varlığı Roma Döneminden beri bilinen Bolkardağ, Karıncadağ ve Akdağ polimetalik parajenezlerinde yer alan başta pirit olmak üzere sülfürlü minerallerin oluşturacağı asidite ile bunları nötürlemede en etkin formasyonlar olan karbonatlı yankayaçlar dikkate alınarak kestirimde bulunulmuştur. Birinci bölümde öngörülerin (kestirimin) yapılabilmesi için cevherleşmelerin görüldüğü bölgenin genel jeolojisi özetlenmiş, önceki çalışmalar ve bu dönemde alınan numunelerin parajenezindeki tüm minerallerin mineralojik incelemesi hem cevher mikroskopisi ve hem de kimyasal içerikleri XRF yöntemiyle kontrol edilmiş ve XRD difraktometreleri çekilerek faz analizleri yapılmıştır. İkinci bölümde ise derlenen verilere göre asit/baz hesaplamaları yapılarak drenajın oluşup oluşmayacağına karar verilecektir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.001
Atıf : 1.791
2023 Impact/Etki : 0.14
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi