Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
ANAYASA MAHKEMESİ'NİN İDARENİN SAĞLIK HİZMETLERİNDEN KAYNAKLANAN SORUMLULUĞUNA İLİŞKİN BİREYSEL BAŞVURUYA KONU KARARLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
2022
Dergi:  
Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yaşam hakkının bir alt ilkesi mahiyetinde olan sağlık hakkının, eşit ve adil şekilde hayata geçirilmesi görevi, idareye doğrudan Anayasa ile tevdi edilmiştir. İdare bu görevini bizatihi veya özel hukuk kişilerini yetkilendirmek suretiyle yürüteceği, sağlık hizmetleri ile ifa etmektedir. Anayasa m. 56’da belirtildiği üzere sağlık hizmetlerinin yürütülmesi idarenin görev alanına girmektedir. İdare, yerine getirmekle yükümlü olduğu kamu hizmetlerini görürken çeşitli şekillerde kişilere zararlar verebilmektedir. Bu nedenle sağlık hizmetlerinin yürütülmesi sırasında yaşanan aksaklıklardan dolayı meydana gelen zararları, idare tazmin ile yükümlü tutulmaktadır. İdare, hukuk devleti ilkesinin bir gereği olarak idari eylem ve işlemleri çerçevesinde kişilere vermiş olduğu zararları tazmin etmek zorundadır. Türk hukukunda idarenin kusurlu sorumluluğu esasen hizmet kusuru teorisi ile ortaya konulmaktadır. İdarenin eylem ve işlemlerinde kendisini gösteren hizmet kusuru, zarar ve illiyet bağının bir arada bulunduğu durumda idarenin sorumluluğu ortaya çıkmaktadır. Türk hukukunda hizmet kusurundan doğan zararlardan salt olarak idare sorumludur bununla birlikte kamu personeli hizmet kusuru sonucu doğan zarar bakımından sorumlu değildir. Sağlık hizmetlerinin yürütülmesinden kaynaklı zararlardan, idare kural olarak hizmet kusuru sebebiyle sorumludur. Mezkur faaliyetler idari organizasyon niteliğinden olduğundan dolayı tıbbi uygulama hatalarından farklı olarak hizmet kusurunun meydana gelmesi için idarenin ağır kusurlu olması gerekir. Ancak kamu görevlilerinin kişisel kusuru, sağlık hizmetinin yürütülmesi faaliyetinin idari niteliğini tek başına ortadan kaldırmayacağı için idari sorumluluğu sona erdiremez. Danıştay’ın kararlarında sağlık hizmetlerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda genel olarak tercih edilen ölçütün “ağır hizmet kusuru” olduğu kusursuz sorumluluk ilkesinin ise istisnai surette karşımıza çıktığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi