Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 15
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan Hastaların Nöropsikolojik Test Performansının Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Gazi Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı normal ve üzerinde zeka düzeyine sahip dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB; Attention Deficit Hyperactivity Disorder: ADHD) olan çocukların nöropsikolojik test performansının değerlendirilmesidir. Hastalar ve yöntem: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi polikliniğine dikkatsizlik, aşırı hareketlilik yakınmalarıyla ilk kez başvuran ve daha önce DEHB tanısı almış ancak en az 2 ay önce ilacı bırakmış olan hastalar alınmıştır. Kontrol grubu, Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilköğretim okullarına devam eden öğrenciler arasından seçilmiştir. Tanı grubuna Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği (WISC-R) ile yapılan ön değerlendirmeden sonra, tanı ve kontrol grubundaki katılımcıların bilişsel fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla; Raven Standart Progresif Matrisler Testi (RSPM) ve Stroop Testi TBAG Formu (Stroop TBAG) uygulanmıştır. Bulgular: Tanı grubu, 1-5. sınıfa giden 6-10 (72-131 ay) yaş/sınıf grubundaki 80 erkek DEHB hastasından oluşmuştur. Kontrol grubunu, 1-5. sınıfa giden 6-10 (72-131 ay) yaş/sınıf grubundan 73 erkek çocuk oluşturmuştur. RSPM’den elde edilen puanların tüm alt testler için kontrol grubunda tanı grubundan daha yüksek olduğu görülmüştür. Stroop Testi TBAG Formundan elde edilen tüm alt testler için ise kontrol grubunun puanlarının, tanı grubundan daha düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma RSPM’nin, DEHB alt tiplerinde irdeleme, düzenli ve doğru düşünme yeteneği, zihinsel beceri ve faaliyet hızı, genel yeteneği, görsel-mekansal süreçler ve analitik zekayı değerlendirmek ve DEHB’nin izleminde kullanılması açısından etkin bir araç olduğunu vurgular niteliktedir. Aynı zamanda Stroop Testi’nin çocuklarda DEHB, davranım bozukluğu, karşıt olma karşı gelme bozukluğu gruplarında yönetici işlevleri değerlendirmedeki duyarlılığı gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Assessment of the Neuropsychological Test Performance of Patients with Hyperactivity Disorder
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to evaluate the neuropsychological performance of children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) with a normal and higher intelligence level. Patients and methods: Patients who first apply to the Child Neurology Clinic of the University of Gazi Medical Faculty with over-mobility proximity and who have previously been diagnosed with ADHD but have left the drug at least 2 months ago. The control group was chosen among the students continuing to the primary school associated with the Ministry of National Education in Ankara. After the pre-evaluation with the Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-R) to the diagnosis group, the diagnosis and control group participants’ cognitive functions were evaluated; Raven Standard Progressive Matrix Test (RSPM) and Stroop Test TBAG Form (Stroop TBAG) were applied. The diagnosed group consisted of 80 male ADHD patients in the age/class group of 6-10 (72-131 months) from 1 to 5 classes. The control group was composed of 73 boys from the age/class group of 6-10 (72-131 months) going to 1-5th class. The scores obtained from RSPM have been shown to be higher than the diagnosis group in the control group for all sub-tests. For all sub-tests obtained from the TBAG form, the control group’s scores were lower than the diagnosis group. Result: This study emphasizes that RSPM is an effective tool for evaluating and monitoring the subtypes of ADHD, the ability to think regularly and correctly, the mental skill and activity speed, the overall ability, visual-mechanical processes and analytical intelligence and the use of ADHD in monitoring. It has also shown the sensitivity of Stroop Test in evaluating managerial functions in children with ADHD, behavioral disorders, resistance disorders.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gazi Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.186
Atıf : 524
Gazi Medical Journal