Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 13
Makine Öğrenmesi Yöntemleri Kullanılarak Mahkeme Kararlarlarının Kümelenmesi
2023
Dergi:  
Bilgisayar Bilimleri
Yazar:  
Özet:

Yapay zeka son yıllarda hızlı bir şekilde gelişen bir teknolojidir ve hayatın hemen her alanında uygulanma olanağı bulmuştur. Sağlık, otomotiv, eğitim, müzik, finans, tarım ve daha birçok alanda yapay zeka kullanılmaya başlanmıştır. Bu alanlardan biri de hukuktur. Hukuk aleminde yapay zekanın birçok uygulanma ortamı bulunmaktadır. Hukuk araştırmaları, dava yönetimi, hukuk danışmanlığı, hukuki dil analizi, içtihat taramaları, hukuki risk analizi gibi yardımcı araç olarak kullanımının yanında yargısal kararların analizi gibi kullanımları da mevcuttur. Yapay zeka hukuk alanında doğal dil işleme teknolojisi kullanılarak birçok uygulama geliştirilmiştir. Metin kümeleme bu uygulama alanlarından biridir. Metin kümeleme, doğal dil işleme ve makine öğrenmesinde kullanılan bir tekniktir ve içerik veya dilbilimsel özelliklerine göre benzer metinleri gruplandırmaya yardımcı olmaktadır. Özellikle hukuk alanında karmaşık ve geniş bir metin kümesi olduğundan kümeleme yöntemleri değerli bir katkı sunmaktadır. Bu yöntemler, belirli bir konuda benzer niteliklere sahip davaları gruplandırarak, hukuki prensipleri ve yargısal eğilimleri daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır. Kümeleme yöntemleri, hukuki araştırmacıların geniş bir dava yelpazesine hızlı bir şekilde erişmelerini sağlaması ve hukuki analiz sürecini iyileştirmesi gibi avantajlar sunmaktadır. Ayrıca, kümeleme sonuçları, hukuki stratejilerin geliştirilmesi, dava öncesi hazırlık ve hukuki kararların temellendirilmesi gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada Uyuşmazlık Mahkemesi kararları TF-IDF yöntemi ile doğal dil işleme sürecinden geçirilmiş ve ardından CURE, K-MEANS, DBSCAN, AGNES, AFFINITY ve BIRCH gibi yapay zeka yöntemleri ile kümelenmiştir. Değerlendirme metriklerine göre en iyi sonucu BIRCH algoritmasının verdiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Clustering Court Orders Using Machine Learning Methods
2023
Yazar:  
Özet:

Artificial intelligence (AI) is a rapidly evolving technology that has found applications in various fields of life. It has also made its way into the legal domain. AI has numerous applications in the legal realm, including legal research, case management, legal consultancy, legal language analysis, case precedents analysis, and legal risk assessment. Natural language processing (NLP) techniques have been employed to develop various AI applications in the legal field. Text clustering is one such application. Text clustering is a technique used in NLP and machine learning to group similar texts based on their content or linguistic features. Given the complexity and vastness of legal texts, clustering methods provide valuable contributions. These methods aid in grouping cases with similar attributes in a specific subject area, thus helping us better understand legal principles and judicial trends. Clustering techniques offer advantages such as facilitating quick access to a wide range of cases for legal researchers and improving the legal analysis process. Furthermore, the outcomes of clustering can be utilized in diverse areas, including the development of legal strategies, pre-trial preparations, and substantiating legal decisions. In this study, decisions of the Dispute Resolution Court were subjected to natural language processing using the TF-IDF method, followed by clustering using AI techniques such as CURE, K-MEANS, DBSCAN, AGNES, AFFINITY, and BIRCH. Based on evaluation metrics, the BIRCH algorithm yielded the best results.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Bilgisayar Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 273
Atıf : 610
Bilgisayar Bilimleri