Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 20
SOSYOLOJİK BİR BAKIŞLA ADANA SİNEMASI
2015
Dergi:  
Çukurova Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Sinema sosyolojisi, sanat ile sosyal bilimlerin buluştuğu disiplinler arası bir alandır. Sosyoloji, epistemolojik kökenleri olan ve bilimsel yöntemleri kullanan bir bilim dalıdır. Sosyoloji biliminin kökeni 19. yüzyıla dayanan birçok kuramın içerildiği önemli bir disiplindir. Sinema ise görsel, işitsel ve müziği de içinde barındıran bir alandır. Sosyolojide belli kuramlar olduğu gibi, sinema alanında da belli akımlar vardır. Sinema bir sanat dalı olarak sosyoloji kuramları içerisinde açık ya da örtük olarak içerilmektedir. Kurgusal olmakla birlikte arka planda toplumla ilgili önemli ipuçları ve veriler sağlamaktadır. Bu temele dayanarak, sinema sosyolojisi üzerinde bir kavram çalışması yapılabilmektedir. Bu çalışma “Adana Sineması” kavramının sosyolojik olarak ortaya çıkıp çıkamayacağının olanaklarını ve sosyolojik olarak yeni bir kavramın ortaya çıkma sürecinin başlangıcını tartışmaktadır. Bu çalışmada sosyolojik olarak kültüre bağlı yeni bir kavramın ortaya çıkışının temel ilkelerini ve değişkenlerini “Adana Sineması” kavramı çerçevesinde sinema sosyolojisi açısından incelenmiştir. Sonuçlar, Adana sinemasının tarihsel olarak parçalı ve eleştirel bir şekilde ortaya çıkabileceğinin öncüllerini vermektedir. Tarihsel olarak kopuklukların olması “Adana Sineması” kavramının sosyolojik olarak tamamlanmamış tarihsel bir süreç olduğunu göstermiştir. Yeni bir kavramın ortaya çıkması için gerekli tarihsel, kültürel ve kurumsal ilkelerin, değişkenlerin ve altyapısının hazır olması gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır. Bu anlamda denilebilir ki, Adana sineması kavramı tarihsel süreç içerisinde tamamlanmamış fakat bu kavramın oluşması için belli adımların kurumsal düzeyde atıldığı bir süreç olarak görülebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Çukurova Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 193
Atıf : 177
2023 Impact/Etki : 0.031
Çukurova Araştırmaları