Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Çölyak hastalığı; 5 yıllık takip, antikor-patoloji korelasyonu
2016
Dergi:  
Endoskopi Gastrointestinal
Yazar:  
Özet:

Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı çölyak hastalığı tanısı ile takip edilen hastaların klinik, laboratuvar ve patolojik özelliklerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde çölyak hastalığı tanısı ile takip edilen hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Anti-gliadin antikor immunglobulin A, anti-endomisyum, doku transglutaminaz immunglobulin A ve immunglobulin G antikorları kaydedildi. Hastaların tanı anında klinik ve laboratuvar özellikleri patolojik Marsh sınıflamasına göre gruplara ayrılarak gruplar arası farklılıklar saptanmaya çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya kliniğimizde takip edilen toplam 174 hasta alındı. Hastaların 107’si (%61,5) kadın, 67’si (%38,5) erkekti. Ortalama tanı yaşı 30,67 (min/mak:18/73)’tü. Tanı anında hastaların %24’ünde anemi, 118 hastanın 24’ünde (%20,3) vitamin B12 eksikliği, 110 hastanın 27’sinde (%24,5) folik asit eksikliği mevcuttu. D vitamini eksikliği 84 hastanın 63’ünde (%75) saptandı. Kemik mineral dansitometresi bakılan 53 hastanın %49,1’inde (26/53) osteoporoz, %41,5’inde osteopeni (22/53) saptandı ve %9,4’ü normaldi. Endoskopik biyopsi sonuçları Marsh sınıflamasına göre; 17’si (%14) sınıf 1, 20’si (%16,5) sınıf 2, 71’i (%58,6) sınıf 3 ve 13’ü (%10,7) sınıf 4 grubundaydı. Marsh 1’de sırasıyla anti-gliadin antikor immunglobulin A, anti-endomisyum, doku transglutaminaz immunglobulin A, doku transglutaminaz immunglobulin G pozitiflik oranları %22.2, %50, %54.5 ve %20 iken Marsh 4’te pozitiflik oranları sırası ile %100, %100, %81.8 ve %87’ye çıkmaktadır. Antikor pozitifliğinin Marsh 1’den Marsh 4’e giderek arttığı gözlendi. Sonuç: Marsh 1 hastalarında düşük oranda antikor pozitifliği saptanması bu grup hastaların bir kısmının çölyak olmayabileceğini düşündürmektedir. Marsh 1 saptanan olguların kesin çölyak hastalığı tanısı öncesi, diğer hastalıklar yönünden irdelenmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Endoskopi Gastrointestinal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 311
Atıf : 73
Endoskopi Gastrointestinal