Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
İzmir’in Şirince, Bayındır ve Alaçatı İlçelerinin Vernaküler Mimarisinde Sokak Dokusu: Binaların Yapı Malzemesi ve Yapım Tekniklerinin Karşılaştırmalı Analizi
2021
Dergi:  
YAKIN MİMARLIK DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Vernaküler mimarlık; yapıların, yerel malzeme ve bu malzemelerin kendilerine özgü inşa tekniği ile yapılmasıdır. Yerel ve doğal malzemeler kullanıldığı için diğer tekniklere göre daha ekonomik ve sürdürülebilir bir mimari tarzdır. Mimarsız mimarlık olarak da adlandırılan vernaküler mimarlık, bir bölgenin kendine özgü yaşam kültürü ile biçimlenip gelişen mimari dili olarak da tanımlanmaktadır. Bu çalışmada İzmir’in Şirince, Bayındır ve Alaçatı ilçelerinde bulunan vernaküler yapılar hakkında literatür taraması yapılmış ve elde edilen bilgiler doğrultusunda ilçelerin sokak dokuları, yapıların karakteristik özellikleri ve strüktürel elemanları karşılaştırılarak, analiz edilmiştir. Çalışmada, seçilen bölgelerde yapılacak olan gelecekteki araştırmalara kaynak olması hedef edinilerek, her biri birer taşınmaz kültür mirası olan bu yapıların öneminin vurgulanması sağlanmıştır. Çalışma sonucunda, yapıların genellikle yığma yapı yapım sistemiyle inşa edilmiş olup, ahşap karkas sistem yapım sistemiyle inşa edilmiş yapılar da gözlemlenmiştir. Binaların inşasında kullanılan malzemeler o bölgelerde kolayca bulunabilen yerel ve sürdürülebilir malzemelerdir. Sokakların şekillenmesi yapıların avlu duvarlarının yapıları çevrelemesiyle oluşmuştur ve organik şekilde sokak biçimlenmesi mevcuttur. Zemin dokuları bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiği gibi her bir ilçede de kendi içerisinde çeşitliliğe sahiptir. Sokakları biçimlendiren avlu duvarları, mahremiyetin korunması açısından, yüksek olacak şekilde inşa edilmiştir. Şirince ve Alaçatı’da beyaz badanalı evler gözlemlenirken, Bayındır’da sıvasız ve badanasız, kısmi sıvalı ve badanalı yapılar gözlemlenmektedir. Cephe özelliklerinden bir diğeri olan cumba ise Şirince’de üç şekilde mevcuttur. Bunlar; kısmi cumba, cephe boyunca bir bütün halinde olan cumba ve köşe cumbadır. Bayındır ve Alaçatı’da ise cumbalı yapılar bulunduğu gibi cumbasız yapılara da rastlanmıştır. Her üçbölgede alaturka kiremit örtü malzemesi ile döşenmiş beşik çatı sistemi gözlemlendiği gibi Şirince’de kırma çatı sistemi, Bayındır’da düz (teras) çatı sistemi de gözlemlenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
YAKIN MİMARLIK DERGİSİ

Dergi Türü :   Uluslararası

YAKIN MİMARLIK DERGİSİ