User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 7
 Downloands 1
Maternal Kanda Afp, Hcg Ve Ankonjuge Östriol Düzeylerinin Gebelik Komplikasyonları İle İlişkisi
2012
Journal:  
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi
Author:  
Abstract:

AMAÇ: Bu çalışmada Ankara ili ve çevresindeki gebe populasyonunda maternal kanda yüksek AFP, yüksek HCG, düşük AFP ve düşük ankonjuge östriol değerleri ile gebelik komplikasyonları arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. YÖNTEMLER: Sağlık Bakanlığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde nda üçlü tarama testi yapılan 951 hastanın, gebelik sırasındaki komplikasyon oranlarını retrospektif olarak incelendi. Her gebeden venöz kan örneği alınarak hCG, uE3 ve AFP testleri Ankara Numune Hastanesi Biyokimya laboratuarında, Immulite One cihazında kompetetif immunoassay yöntemi kullanılarak ölçüldü. Elde edilen sonuçlar lisanslı PRISCA programı kullanılarak gebelik haftalarına göre daha önceden belirlenen düzeltilmiş ortancanın katları (multiple of median: MoM) değeri olarak rapor edildi. Hastanın yaşı, ırkı, kilosu, sigara ve diyabet öyküsü, IVF gebelik, örnek alınma tarihi, ultrasonografi tarihindeki BPD (bi-parietal diameter) ölçümü veya son adet tarihine göre risk hesabı yapıldı. Maternal kanda yüksek AFP (>2 MoM), yüksek HCG (>2 MoM), düşük AFP (<0,5 MoM) ve düşük ankonjuge östriol (<0,5 MoM) değerleri bulunan hastalar MoM değerleri açısından normal olanlarla karşılaştırıldı. BULGULAR: Toplam 951 hastadan yukarıda sayılan kriterlerden herhangi birini taşıyan 161 hastadan, üçlü tarama testi 1/250 eşik değerin üstünde çıkan 30 hasta değerlendirilmiş ve işlemi kabul eden 9'una amniyosentez uygulanmıştı. Amniyo-sentez yapılan 9 hastanın 1’inde 47XXY Trizomi 21 tespit edilmişti. Diğer amniyosentez yapılan hastalardan sadece birinde (8,22) inversiyon tespit edilmişti. Bu hastanın double test riski 1/239 ve yaşı 35 idi. Üçlü test sonucu yüksek olarak değerlendirilen diğer 20 hastadan hiçbirinde, amniyosentez ile ya da doğum sonrası yapılan değerlendirmede, Down sendromu tespit edilmedi. Üçlü test sonucu riskli verilen hastalardan birinde gestasyonel diyabet, diğer bir hastada da Rh uyuşmazlığı tespit edildi. Kayıtlarına ulaşılan tüm hastaların 16'ünde yüksek AFP (>2 MoM), 48'inde yüksek HCG (>2 MoM), 21'ünde düşük AFP (<0.5 MoM) ve 11'inde düşük ankonjuge östriol (<0.5 MoM) değerleri bulundu. SONUÇ: Günümüzde gebelik takibinde rutin olarak istenen üçlü tarama testi sonuçları ve MoM değerlerinin diğer gebelik komplikasyonları açısından da yol gösterici olabileceği kanısına varıldı.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles












Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 796
Cite : 2.091
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi