Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
Üçüncü Trimester Preeklamptik Gebelerde Uterin Arter Doppler Anormalliği ve Gebelik Sonuçları Arasındaki İlişki
2011
Dergi:  
Zeynep Kamil Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

INTRODUCTION: Son yıllarda; preeklamptik olguların değerlendirilmesinde doppler ultrasonografi birçok araştırmacı tarafından kullanılmıştır. Bu çalışmada; üçüncü trimester preeklamptik gebelerde uterin arter doppler anormalliğinin, gebelik sonuçlarıyla ilişkisi incelenmiştir. METHODS: Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ocak 2006–Aralık 2010 yılları arasında üçüncü trimesterde doğum yapmış preeklamplik hastalar çalışmaya dahil edildi. 483 olgu doppler ultrasonografi bulgularına göre üç gruba ayrıldı. Her iki uterin arterinde çentik olmayan olgular grup I, sadece bir uterin arterinde çentik olan olgular grup II ve her iki uterin arterinde çentik olan olgularda grup III olarak sınıflandırıldı. Bu grupların perinatal sonuçları karşılaştırıldı. RESULTS: Grup I’ de 223, grup II’ de 81 ve grup III’ de 179 hasta vardı. Bu grupların anne yaşı ve parite ortalamaları karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p > 0.05). Grupların tansiyon arteryel ortalamaları karşılaştırıldı; grup I ve II arasında anlamlı fark bulunmazken, grup I ve III arasında, grup II ve III arasında anlamlı farklılık bulundu (p < 0.01). Umblikal arter end diastolik akım kaybı ve revers akım oranları sırasıyla grup I için %10.4 ve %2.7, grup II için %13.6 ve %3.7, grup III için %34.8 ve %11.7 olarak hesaplandı. Bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0.01). Doğum haftası ortalamalarına bakıldığında grup I için 34.6 ± 4.1, grup II için 32.9 ± 3.1 ve grup III için 31.9 ± 3.8 olarak bulundu. Bu farklılık gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlıydı (p < 0.01). Bu grupların sezaryen oranları; grup I için %52.9, grup II için %80.2, grup III için %89.9 olarak hesaplandı. APGAR skor (5. dk) ortalamaları, yenidoğan yoğun bakım gereksinimi, yenidoğan ventilasyon desteği, perinatal ölüm oranları karşılaştırıldığında tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p < 0.01). DISCUSSION AND CONCLUSION: Preeklamptik olgularda uterin arterde çentik varlığı kötü obstetrik sonuçlarla ilişkilidir ve her iki uterin arterde çentik olması durumu daha da ağırlaştırmaktadır. Doppler de uterin arterde çentik varlığının hem perinatal sonuçlar hem maternal komplikasyonlar için öngörü değeri olduğu ve preeklamptik olgularda bu tanı aracının kullanılmasıyla fetomaternal sonuçların nispeten azaltılabileceği düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Urine Arter Doppler Abnormality and Preeclamptic Pregnancy Results
2011
Yazar:  
Özet:

INTRODUCTION: In recent years; Doppler ultrasound has been used by many researchers in the assessment of preeclamptic events. In this study, the relationship between the abnormality of the uterine arterial doppler in the preeclamptic pregnancy in the third trimester and the result of pregnancy was studied. METHODS: Pre-inflammatory patients born in the third trimester between January 2006 and December 2010 were included in the study at Zeynep Kamil Education and Research Hospital. 483 cases were divided into three groups according to doppler ultrasound findings. Non-chentic phenomena in both uterine arteries were classified as group I, only in one uterine arteries of phenomena in group II and in both uterine arteries of phenomena in group III. The perinatal results of these groups were compared. The number was 223 in Group I, 81 in Group II and 179 in Group III. There was no statistically significant difference between the groups when compared the mother age and parity average of these groups (p > 0.05). The arterial pressure average of the groups was compared; there was no significant difference between the groups I and II, while there was a significant difference between the groups I and III between the groups II and III (p < 0.01). The momentum artery end diastolic flow loss and reverse flow rates were calculated as 10.4 % and 2.7 % for group I, 13.6 % and 3.7 % for group II, 34.8 % and 11.7 % for group III respectively. These differences were found statistically meaningful (p < 0.01). The average week of birth was 34.6 ± 4.1 for group I, 32.9 ± 3.1 for group II and 31.9 ± 3.8 for group III. This difference was statistically significant between the groups (p < 0.01). The Caesar rate of these groups was 52.9% for Group I, 80.9% for Group II and 89.9% for Group III. APGAR scores (5.min) found statistically significant differences between all groups when compared with the average, the need for intensive care for newborns, the newborn ventilation support, perinatal death rates (p < 0.01). DISCUSSION AND CONCLUSION: In preeclamptic cases, the presence of the genitourinary in the uterus artery is associated with poor obstetric consequences and the condition of both uterus genitourinary in the artery is even worse. Doppler also believes that the presence of cranberry in the uterine artery is a predictive value for both perinatal results and maternal complications, and in preeclamptic cases with the use of this diagnostic tool, fetomaternal results can be relatively reduced.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Zeynep Kamil Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 595
Atıf : 350
Zeynep Kamil Tıp Bülteni