Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
FARKLI KAS-İSKELET AĞRILARI VE SOSYOKÜLTÜREL ÖZELLİKLER: ÖZEL NOBEL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TIP MERKEZİ ÖRNEĞİ
2021
Dergi:  
Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Farklı kas-iskelet sistemi ağrılarında bazı sosyodemografik ve kültürel özelliklerin ağrı algısı ve ağrı şiddeti üzerine etkisini değerlendirip, ağrıya ilişkin bazı özellikleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tüm katılımcıların demografik bilgileri ve sosyokültürel özellikleri kaydedilerek; ağrı algısı ve ağrı şiddetini değerlendirmek için İskandinav Kas-İskelet Sorgu Formu ve McGill Ağrı Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya subakut ve kronik 9 farklı bölgeden kas-iskelet sistemi ağrısı olan 372’si kadın, 172’si erkek olmak üzere 544 (40,74±14,53) olgu dahil edilmiştir. Sosyokültürel faktörlerin ağrı şiddeti ve ağrı algısına (duyusal ve algısal boyutta) etkisi incelendiğinde; öğrenim durumu yükseldikçe ağrı şiddeti ve ağrı algısının azaldığı, köyde yaşayan katılımcıların ağrı şiddetlerinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ağrı şiddeti ve ağrı algısı kadın bireylerde daha yüksek bulunurken, yaş ile birlikte de arttığı belirlenmiştir. Katılımcıların ağrı şiddeti ile ağrı algısı arasındaki ilişki incelendiğinde; ağrı şiddeti ile duyusal ağrı algısı arasında pozitif yönde yüksek, algısal boyut arasında orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Duyusal ve algısal ağrı boyutları arasında pozitif yönde yüksek bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Bireylerin kronik ağrı yaşantısı ve ağrıyı algılama düzeyleri, sosyal ve kültürel özelliklerden etkilendiğini gösteren kanıtlar mevcuttur. Ağrı sağaltımında tedavi planlanması yapılırken bireylerin sosyokültürel özelliklerinin de dikkate alınması tedavi etkinliğine katkı sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler:

Differential sclerosis pain and socio-cultural characteristics: Special Nobel Physical Therapy and Rehabilitation Type Center Example
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: The different muscle-skeletal system pain has been done to assess the impact of some sociodemographic and cultural characteristics on pain perception and pain severity, and to determine some characteristics related to pain. Method: Recording the demographic information and socio-cultural characteristics of all participants; Scandinavian muscle-skeletal questionnaire form and McGill pain scale short form were used to assess pain perception and pain severity. Results: The study included 544 (40,74±14,53) cases, including 372 women and 172 men, with subacute and chronic muscle-skeletal system pain from 9 different areas. When sociocultural factors were studied on pain severity and the effect on pain perception (emotional and perceptive dimensions), the study state increased, the pain severity and the pain perception decreased, the pain severity of the participants living in the village was increased. The severity of the pain and the sensation of the pain are higher in women individuals, while it has been determined to increase with age. When the relationship between the pain severity of the participants and the pain perception was studied, a relationship between the pain severity and the sensory pain perception was found to be high in the positive direction, a medium-level relationship between the sensory dimension. A high relationship in the positive direction between the emotional and perceptive dimensions of pain has been detected. The result: There are evidence that individuals are affected by chronic pain experience and pain perception levels, social and cultural characteristics. While the treatment is planned in pain relief, taking into account the socio-cultural characteristics of individuals can contribute to the effectiveness of the treatment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 275
Atıf : 496
Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi