Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 15
 İndirme 3
Ergenlerde Ayrılma-Bireyleşme Düzeyi ve Cinsiyete Göre Beden Algısı, Duygu Düzenleme Güçlüğü ve Yeme Tutumu
2022
Dergi:  
FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, ergenlerde yeme tutumunu belirleyen etkenler olarak beden algısı ve duygu düzenleme güçlüğünün etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda, ergenlerin ayrılma - bireyleşme düzeylerinin ve cinsiyetin yeme tutumunda ne şekilde belirleyici olduğu değerlendirilmiştir. Bu amaçla, 18-22 yaş arasındaki 424 katılımcıya Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği, Ayrılma Bireyselleşme Ölçeği, Hollanda Yeme Davranışı Anketi (DEBQ), Beden Algısı Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, ergenlerde ayrılma-bireyleşme düzeyi yeme tutumunda belirleyici bir etken olup, beden algısı patoloji geliştirmeyen grupta kısıtlayıcı yeme davranışını yordarken, patoloji geliştirme ihtimali yüksek olan grupta ise duygusal yeme davranışını yordamaktadır. Cinsiyet bakımından patoloji gösterme ihtimali yüksek olan kadınlarda duygusal yeme beden algısı, açıklık, amaçlar, stratejiler ve kabul etmeme tarafından açıklanırken, patoloji gösterme ihtimali yüksek olan erkeklerde ise sadece açıklık tarafından açıklanmaktadır. Elde edilen bulgular literatür bulguları ile birlikte ele alınarak tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Body Image, Emotion Regulation Difficulty and Eating Attitudes In Adolescents By Separation-individuation Level and Gender
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of the study was to investigate body perception and emotion regulation difficulty factors determining eating attitudes of adolescents. As well, evaluate the impact of separation-individualization levels and gender on eating attitudes of adolescents. The participants were 424 adolescents between the ages of 18 and 22. The instruments used were the Emotion Regulation Difficulty Scale, the Separation Individualization Scale, the Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) and the Body Image Scale. According to the findings, the level of separation-individuation is a determining factor in the eating attitude of adolescents, and body image predicted restrictive eating behavior in the group that does not develop pathology, and emotional eating behavior in the group with a high probability of developing pathology. In terms of gender it is found that emotional eating is explained by body image, openness, goals, strategies, and refusal in women who are more likely to show pathology. As for men with a high probability pathology, emotional eating behavior was predicted by just openness. The results were discussed in the light of related literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; İlahiyat; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 897
Atıf : 2.183
2023 Impact/Etki : 0.022
FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi