Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 38
 İndirme 11
Kültürel Mirasın Anlambilimi
2020
Dergi:  
Milli Folklor
Yazar:  
Özet:

Olga Galatanu’nun kuramsal alt yapısını 1999 yılında oluşturduğu ve Sémantiques des Possibles Argu- mentatifs (Kanıtsal Olasılıkların Anlambilimi) adını verdiği çözümleme modeli, sözlüksel ve söylemsel anlamın kuramsal bir betimlemesini yapmaya dayanmaktadır. Söz konusu çözümleme modeli önce anlamın düzanlam, göndergesel yanını sorgular. Ardından, Ducrot, Anscombre ve Carel’in dilde kanıtlama, basmakalıp (fr. stéréotype) konusundaki tanımlamalarından, özellikle Putnam’ın, anlamı çekirdek, basmakalıp ve genişleme kavramlarından yola çıkarak sorgulayan yaklaşımından yararlanır. Putnam’a göre, örneğin basmakalıp kavramı dilbilimsel bir zorunluluktur, belli bir sınıfın, grubun dizisel bağıntılarını oluşturan unsurların karakteristik özelliklerini içerir. Öyleyse anlam, inanışlara, değerlere, değer yargılarına sıkı sıkıya bağlıdır, onlarla genişler. Kanıtsal Olasılıkların Anlambilimi, Putnam’ın yaklaşımındaki ansiklopedik ve bütüncül özelliği yineler. Burada, anlam bir toplumun kültürel birikimiyle, değer yargılarıyla, inanışlarıyla belirlenmiştir görüşü öne çıkar. Dolayısıyla, anlamın belli bir anda ve uzamda, belli bir dilsel topluluk için özel bir değeri vardır. Toplumun üyelerinin ansiklopedik (edinilmiş) bilgilerinin işlevini belirlemeye yarar. Bu çalışmada, önce “miras”, ardından “kül- türel miras” kavramı ve bunlara bağlı olarak, “değer nesnesi” (fr. artefact)1 olarak tanımlanan, kültürel miras kategorisinde yer alan unsurlardan birisi olan “cami”nin anlambilimsel yapılanması söz konusu modelin veri- leriyle açımlanacaktır. Ağırlıklı olarak modelin genel çerçevesi, kuramsal ve kavramsal dayanakları anımsatıldıktan sonra, “miras” kavramının “çekirdek” ve basmakalıp anlamları, anlamsal dönüşümleri belirlenecek, ka- nıtsal olasılıkları, bir başka anlatımla söylemsel potansiyeli ortaya konulacaktır. Bununla yetinilmeyip, kiplik kullanımıyla kavramın kültürel değerlerine, algılarına ilişkin belirlemeler yapılacaktır. Böylelikle, yapay bir nesnenin (bir değer nesnesinin) belli bir toplumun kültürel algısındaki ayrımların nasıl ve neden belirdiğine vurgu yapılacaktır. Söz konusu çözümleme modeli “kültürel miras” kategorisinde sınıflandırılan yapay (değer) nesnelerin(in) dilsel gereç üzerinden gidilerek anlamsal değerlerini, belli bir toplum için özgüllüklerini, özgünlüklerini daha açıklıkla ortaya koymaya yönelik olduğundan uçsuz bucaksız bir sorgulama alanına kapı aralamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Meaning of Cultural Heritage
2020
Dergi:  
Milli Folklor
Yazar:  
Özet:

The analysis model, which Olga Galatanu created the theoretical substructure in 1999 and named Sémantiques des Possibles Argu- mentatifs, is based on making a theoretical description of the verbal and verbal meaning. The subject model of analysis first asks the meaning of the order, the sending side. Then, the proof in the language of Ducrot, Anscombre and Carel, printed and (fr. Stéréotype) is used by its definitions, especially by Putnam’s approach to questioning the meaning from the concepts of core, printing and expansion. According to Putnam, for example, the printing and the concept is a linguistic obligation, containing the characteristic characteristics of a particular class, the elements that form the group's linear connections. So meaning is closely dependent on beliefs, values, values judgments, expands with them. The Understanding of Proof Possibilities repeats the encyclopedic and comprehensive characteristic of Putnam’s approach. Here, the view of a meaning is determined by the cultural accumulation of a society, by the judgments of values, by the beliefs. Therefore, the meaning has a particular value for a certain linguistic community at a certain time and length. It is useful to determine the function of the encyclopedic (ancyclopedic) information of the members of the community. In this study, first the concept of "miras", then the concept of "cultural-generational heritage" and according to them, the "value object" (fr. The meaningful structure of the "cami", which is one of the elements in the category of cultural heritage, defined as artefact, will be opened by the data of the model concerned. After the overall framework of the model, the theoretical and conceptual foundations are recalled, the concept of "miras" will be defined as the "corn" and the meanings of the "miras" concept, the meaning transformations will be determined, the ca-natural possibilities will be revealed, the narrative potential will be revealed by another description. This will not be satisfied, but will be determined by the use of the curriculum in relation to the cultural values of the concept, perceptions. Thus, an artificial object (a value object) will be emphasized on how and why the differences in the cultural perception of a particular society appear. The model of the analysis of the "cultural heritage" category of artificial (value) objects (in) goes through the linguistic tool and is intended to reveal their meaningful values, their peculiarities, their peculiarities for a particular society in a more clear way to the endless questioning area.

Anahtar Kelimeler:

2020
Dergi:  
Milli Folklor
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Milli Folklor

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.690
Atıf : 8.996
2023 Impact/Etki : 0.158
Milli Folklor