Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
ADENOTONSİLLEKTOMİ VE TONSİLLEKTOMİ GEÇİREN ÇOCUKLARDA POSTOPERATİF AĞRI TEDAVİSİNDE PREEMPTİF TRAMADOL VE PARASETAMOLÜN ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
2014
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Adenotonsillektomi ve tonsillektomi geçiren çocuklarda postoperatif aðrý, yaþam kalitesini etkileyenen önemli problemdir. Bu çalýþmada preemptif tramadol veya parasetamol kullanýmýnýn, adenotonsillektomive tonsillektomi olan çocuklarda postoperatif analjezik etkinliklerini ve yan etkilerini karþýlaþtýrdýk. Metod:Etik kurul onayý alýnan, adenotonsillektomi ve tonsillektomi operasyonu planlanan 312 yaþ arasý 30 hastaçalýþmaya dahil edildi. Hastalara anesteziden bir saat önce oral 0,5 mg kg-1 midazolam verildi. Olgularrastgele iki gruba ayrýldý. Grup 1de (n=15); oral tramadol damla 2 mg kg-1, Grup 2de (n=15); supozituarparasetamol 20 mg kg-1 preemptif uygulandý. Standart monitörizasyonu takiben, 35 yaþ arasý çocuklarsevofluran indüksiyonu ile yeterli kas gevþemesi saðlandýktan sonra entübe edildi. 612 yaþýndaki çocuklariçin i.v. damar yolu saðlandýktan sonra propofol 2,2 mg kg-1 + rokuronyum 0,6 mg kg-1 dozlarýnda uygulandý,yeterli kas gevþemesi saðlandýktan sonra hastalar entübe edildi ve anestezi idamesi için %3-4 sevofluran,%50 N2O ve %50 O2 kullanýldý. Tüm hastalar ETCO2 3040 mm Hg olacak þekilde ventile edildi. Hemodinamikdeðiþkenler, anestezi ve cerrahi süreleri kaydedildi. Postoperatif 1., 2. ve 4. saatte derlenme ve aðrý skorlarýdeðerlendirildi. Gruplarda ek analjezik olarak supozituar parasetamol 22,5 mg kg-1 kullanýldý. Postoperatif24 saat içindeki analjezik gereksinimi, yan etkiler kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasýnda demografik vehemodinamik veriler, derlenme ve aðrý skorlamalarý, postoperatif komplikasyonlar açýsýndan fark saptanmadý.Grup 1de postoperatif 1. saatte 4 hastada SpO2 96 ya düþtü. Postoperatif dönemde Grup 1de; 11 hastada,Grup 2de ise 9 hastada ek analjezik ihtiyacý oldu. Gruplar arasýnda ek analjezik ihtiyacý olan hasta sayýlarýve analjezik miktarý açýsýndan anlamlý fark saptanmadý (p >0,05). Sonuç: Çalýþmamýzda adenotonsillektomive tonsillektomi sonrasý aðrý kontrolünde preemptif uygulanan tramadol ve parasetamolün analjeziketkinliklerinin ve yan etkilerinin benzer olduðu kanýsýna varýldý

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.222
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi