User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 13
 Downloands 2
ADENOTONSİLLEKTOMİ VE TONSİLLEKTOMİ GEÇİREN ÇOCUKLARDA POSTOPERATİF AĞRI TEDAVİSİNDE PREEMPTİF TRAMADOL VE PARASETAMOLÜN ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
2014
Journal:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç: Adenotonsillektomi ve tonsillektomi geçiren çocuklarda postoperatif aðrý, yaþam kalitesini etkileyenen önemli problemdir. Bu çalýþmada preemptif tramadol veya parasetamol kullanýmýnýn, adenotonsillektomive tonsillektomi olan çocuklarda postoperatif analjezik etkinliklerini ve yan etkilerini karþýlaþtýrdýk. Metod:Etik kurul onayý alýnan, adenotonsillektomi ve tonsillektomi operasyonu planlanan 312 yaþ arasý 30 hastaçalýþmaya dahil edildi. Hastalara anesteziden bir saat önce oral 0,5 mg kg-1 midazolam verildi. Olgularrastgele iki gruba ayrýldý. Grup 1de (n=15); oral tramadol damla 2 mg kg-1, Grup 2de (n=15); supozituarparasetamol 20 mg kg-1 preemptif uygulandý. Standart monitörizasyonu takiben, 35 yaþ arasý çocuklarsevofluran indüksiyonu ile yeterli kas gevþemesi saðlandýktan sonra entübe edildi. 612 yaþýndaki çocuklariçin i.v. damar yolu saðlandýktan sonra propofol 2,2 mg kg-1 + rokuronyum 0,6 mg kg-1 dozlarýnda uygulandý,yeterli kas gevþemesi saðlandýktan sonra hastalar entübe edildi ve anestezi idamesi için %3-4 sevofluran,%50 N2O ve %50 O2 kullanýldý. Tüm hastalar ETCO2 3040 mm Hg olacak þekilde ventile edildi. Hemodinamikdeðiþkenler, anestezi ve cerrahi süreleri kaydedildi. Postoperatif 1., 2. ve 4. saatte derlenme ve aðrý skorlarýdeðerlendirildi. Gruplarda ek analjezik olarak supozituar parasetamol 22,5 mg kg-1 kullanýldý. Postoperatif24 saat içindeki analjezik gereksinimi, yan etkiler kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasýnda demografik vehemodinamik veriler, derlenme ve aðrý skorlamalarý, postoperatif komplikasyonlar açýsýndan fark saptanmadý.Grup 1de postoperatif 1. saatte 4 hastada SpO2 96 ya düþtü. Postoperatif dönemde Grup 1de; 11 hastada,Grup 2de ise 9 hastada ek analjezik ihtiyacý oldu. Gruplar arasýnda ek analjezik ihtiyacý olan hasta sayýlarýve analjezik miktarý açýsýndan anlamlý fark saptanmadý (p >0,05). Sonuç: Çalýþmamýzda adenotonsillektomive tonsillektomi sonrasý aðrý kontrolünde preemptif uygulanan tramadol ve parasetamolün analjeziketkinliklerinin ve yan etkilerinin benzer olduðu kanýsýna varýldý

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.081
Cite : 2.226
2023 Impact : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi