Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 91
 İndirme 16
AHMEDÎ DİVANI’NDA HASTA KAVRAMI VE GÖZ HASTALIKLARI
2020
Dergi:  
Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Klasik Türk Edebiyatı, bir saray edebiyatı olarak görülmesinin ötesinde halkın örf, adet, gelenek, görenek ve inançlarını yansıtan edebiyatımızın bir parçasıdır. Divan şiiri her ne kadar şairin hayal dünyasını sanatkârane üslûpla yansıtsa da realist özellikleri içinde barındırmıştır. Hele ki konu tıp ilmi olunca bunu eserlerinde ustalıkla işlemek aslında bir başarıdır. Tıp bedene yönelik bir bilim dalı iken, edebiyat ise tam tersine ruha yönelik bir ilim dalıdır. Buna rağmen edebiyat ve tıp birbiriyle sürekli iç içe olmuştur. Hastalıkların ve tedavi yöntemlerinin ele alınış biçimleri, cerrahi müdahale, ilaçla tedavi, mûsikî ve manevi tedavilerin çeşitleri ve koruyucu hekimliğin yıllar önce yapıldığına dair yansımalar beyitlerde kendini göstermiştir. Bu çalışmada ise canlı bir tablo misali Ahmedî Divanı esas alınarak hasta kavramı ve göz hastalıkları ile ilgili kullanılan terimler divan kültüründe farklı mazmunlarla, edebi sanatlarla geçmiş olduğu tespit edilmiş, eski dönemde kullanılan terim-ler, tedavi yöntemleri ve modern yöntemdeki tedavi yöntemleri ile karşılaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Patients and eye illnesses in the city
2020
Yazar:  
Özet:

Classical Turkish Literature, beyond its view as a palace literature, is part of our literature that reflects the people’s orphans, traditions, traditions and beliefs. The poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet’s poet. In fact, when it comes to medical knowledge, it is a success to handle it with skill in its works. While medicine is a branch of science towards the body, literature is exactly the opposite branch of science towards the spirit. However, literature and medicine have been constantly interconnected. The forms of treatment of diseases and treatments, the surgical intervention, the drug treatment, the variety of musical and spiritual treatments, and the reflections of the conservative medicine that was done years ago, have shown themselves in the book. In this study, a living picture is based on the Ahmedî Divana, the terms used in relation to the concept of patient and eye diseases are compared with the terms used in the ancient period, therapeutic methods and therapeutic methods in modern methods, which have been found to have passed through different mazmunes in the divan culture, literary arts.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 421
Atıf : 1.315
2023 Impact/Etki : 0.117
Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi