Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 4
17. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda ‘Bağnazlığın Zaferi’ Efsanesi
2019
Dergi:  
Mîzânü’l-Hak: İslami İlimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Halil İnalcık’ın Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1973) eserinden bu yana, tarihçiler arasında 1600’lerden sonra, büyük oranda tutucu Kadızâdelilerin yükselişinin bir etkisi olarak Osmanlı ulemasının akli ilimlere olan merakının kaybolduğu görüşü kabul edilmiştir. Bu makalede, 17. yüzyıl Osmanlı uleması arasında akli ilimlere olan ilgide aslında düşüş olmadığını savunmaktayım. Bilakis mantık, diyalektik, felsefe ve kelâma olan ilgi yükselişte gibi görünmektedir. Safevi İran’dan kaçan Sünni Fars, Azeri ve Kürt âlimler kendileriyle birlikte akli ilimlerdeki yeni ilmi çalışmalarını getirmiş ve başarılı öğreticiler olarak ün kazanmışlardır. Ayrıca akli ilimler üzerindeki çalışmaların okutulduğu ve öğretildiği Osmanlı medreselerinin sayısının, 17. yüzyılda önemli ölçüde yükseldiği görünmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

17 . The legend of the victory of the Ottoman Empire in the century
2019
Yazar:  
Özet:

Since the work of Halil Inalcık’s Ottoman Empire Classic Age (1973), the view that after the 1600s among historians, as an influence of the rise of largely holding females, has been accepted as the disappearance of the curiosity of the Ottoman ulemas to the intellectual sciences. In this article, I advocate that there is actually no decline in the interest in intellectual sciences between the 17th century's Ottoman ulema. On the other hand, the interest in logic, dialectic, philosophy and word appears to rise. The Sunni Fars, Azeri and Kurdish peoples who fled from Safevi Iran have brought together their new knowledge work in the intellectual sciences and have gained fame as successful teachers. In addition, the number of Ottoman doctors in which the studies on the intellectual sciences are studied and taught, 17. It appears to have increased significantly over the century.

Anahtar Kelimeler:

The Myth Of "the Triumph Of Fanaticism" In The Seventeenth-century Ottoman Empire
2019
Yazar:  
Özet:

Since Halil Inalcik's classic The Ottoman Empire: The Classical Age (1973), the received view amongst historians has been that Ottoman scholars lost interest in the rational sciences after around 1600, largely as an effect of the rise of the puritanical Kadizadeli movement. In the present article, I argue that there was in fact no decline of interest in the rational sciences amongst seventeenth century Ottoman scholars. On the contrary, interest in logic, dialectic, philosophy and rational theology seems to have been on the rise. Sunni Persian, Azeri and Kurdish scholars fleeing Safavid Iran brought with them new scholarly works in the rational sciences and gained a reputation as accomplished teachers. The number of Ottoman colleges in which works on the rational sciences were studied and taught also seems to have risen dramatically in the course of the 17th century.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Mîzânü’l-Hak: İslami İlimler Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 250
Atıf : 152
2023 Impact/Etki : 0.034
Mîzânü’l-Hak: İslami İlimler Dergisi